diumenge, 2 de juny del 2024

6 exigències mínimes en les eleccions europees

 [6 exigencias mínimas en las elecciones europeas (cast)]


Aquestes són les nostres exigències mínimes a totes les candidatures en les eleccions europees:
 

Amb les seves accions i els seus silencis en aquests darrers anys, la Unió Europea ha demostrat no estar interessada a garantir els DDHH universals. És urgent canviar el cicle. Fartes de necropolítiques dissimulades rere noms bonics, exigim la derogació del Pacte Europeu per a la Migració i l'Asil (PEMA).

1. Prendre mesures efectives perquè les identificacions per raó de perfil ètnic es deixin de practicar en els Estats membres.

Els països de la UE no estan acatant la legalitat vigent: es tracta d’un problema transnacional que abasta tot el territori europeu. Calen mesures preventives i punitives cap als Estats que incompleixen els compromisos de mínims en tractats internacionals.

 
2. Garantir que l’accés a la Protecció Internacional s’iniciï en els països d'origen, en les seus diplomàtiques de qualsevol país de la UE.
 
Forçar les persones a demanar l’asil en el primer país en què han estat identificades està causant milers de morts a l’any. A més, condemna les persones migrants a estar vinculades eternament al primer país europeu pel qual van entrar al continent, impedint-les decidir sobre el seu propi destí migratori.
 
3. Fi de la política d’externalització de les fronteres i de derivació de migrants sense documents a centres d’internament en tercers països.

Els Estats europeus estan finançant estructures de control fronterer a països com Marroc, Turquia o Líbia per aplicar unes mesures més dràstiques no permeses a la UE, i difuminar així el seu paper decisori a la necropolítica com a control de fluxos migratoris. Exigim especialment la protecció prioritària de la infància migrant.
 
4. Eliminar el sistema de Frontex, assegurar la independència política dels serveis de rescat marítim i deixar de criminalitzar la solidaritat.
 
El poder creixent de Frontex ha traït l’esperit del dret universal del mar. Desenes de milers de persones moren per la omissió deliberada de socors, mentre Frontex se centra en el rebuig en alta mar. Els recursos enormes de Frontex no són per salvar vides sinó per blindar fronteres. Això significa que cada mort és una decisió política criminal.
 
5. Utilitzar tecnologies com ara la Intel·ligència Artificial (IA) per agilitzar la gestió positiva de sol·licituds d'asil i els tràmits d'estrangeria, i no per a la militarització de les fronteres.

S'està experimentant a les fronteres, amb un pressupost milionari, en l'ús de la IA i el reconeixement facial, amb un biaix racista clar i amb l'únic objectiu del control i l'expulsió de la població migrant. Exigim prohibir l’experimentació de la IA en els cossos migrants a fi de desenvolupar novetats en l’armament militar. Exigim la prohibició de la venda d'armament, emmascarada com a ajuda al desenvolupament.
 
6. Impuls de la justícia mediambiental enfront de l’extractivisme. Finalització i reparació redistributiva de l’espoli colonial.

Europa ha d’acabar amb les pràctiques d’expropiació colonial, pròpies del liberalisme econòmic que la sosté, i promoure una política de reparació a totes les seves víctimes, incloent la regeneració dels recursos naturals explotats. Els abusos i danys mediambientals generats a països tercers per Europa necessiten solucions que incloguin la visió de les comunitats i grups marginats més afectats per la crisi climàtica en el Sud global.

No votis a qui no et garanteixi això com a mínim!
I si pensaves no votar, sigues realment radical i cedeix el teu vot!

 #MínimsTanquem   

#CedeixElTeuVot