divendres, 17 de juny del 2022

Cloenda del curs 'Contra l'odi, fem art. Per una societat antiracista'

El 16 de juny s'ha celebrat la jornada 'Artivisme per a la transformació social', com a cloenda del projecte d'educació antiracista 'Contra l'odi fem art. Per una societat antiracista' organitzat per l'Associació Dëkkandoo i la Fundació Guné, amb la col·laboració del Districte Sarrià-Sant Gervasi.
 

Alumnes de l'Institut Montserrat, EIP Costa i Llobera i el 19@ Centre de Formació, junt amb el seu professorat han visitat l'Espai Jove Casa Sagnier, on s'exposaven els treballs realitzats en els tallers impartits al llarg del curs, i després han assistit a la Taula de debat realitzada a l'Institut Montserrat.
 


Membres de la CNAAE i de Tanquem els CIE hem exposat casos concrets en què el racisme institucional ha vulnerat els drets de les persones, però també les accions realitzades per activistes, artistes, periodistes, advocades i molta gent que no es conformen i lluiten per denunciar i buscar justícia i reparació. Membres de la Fundació Guné i l'Associació Dekkandöo, així com a representants de l'alumnat han explicat la seva experiència al llarg del curs i l'acte ha acabat amb la lectura d'un manifest a càrrec d'estudiants i joves migrants.


Manifest

La joventut participant en el projecte 'Contra l’odi, fem art. Per una societat antiracista' volem manifestar que rebutgem qualsevol acte racista i que exigim el tancament del Centre d’Internament de Barcelona i en aquest sentit manifestem:
  • Que el racisme existeix a la nostra societat. 
  • Que el racisme silencia moltes veus de persones que lluiten pels seus drets.
  • Que per culpa del racisme hi ha moltes famílies separades i morts d’innocents.
  • Que molta gent pateix violència tant verbal com física pel seu color de pell.
  • Que en aquesta societat hi ha molta desigualtat, poc respecte i poca solidaritat i que entre totes hem de treballar per canviar aquesta realitat.
  • Que s’ha de respectar tota cultura i que no s’ha de discriminar cap persona per cap raó. 
  • Que les fronteres només existeixen sobre el paper, tot i ser l’arma amb més poder.
I per tot això exigim,
  • El compliment de la Declaració Universal de Drets Humans segons la qual tota persona neix lliure i igual en dignitat i en drets i cap persona pot ser discriminada per cap raó.
  • El tancament de tots els Centres d’Internament per a Estrangers i la fi de les deportacions.


Tanquem els CIE agraïm i valorem molt positivament haver participat per segona vegada en aquest projecte educatiu. Gràcies a la Fundació Guné, a l'Associació Dekkandöo, al professorat implicat i als i les alumnes. Bon estiu a totes!