diumenge, 14 de gener del 2018

Així va ser el 13G a la #PlaçaIDRISSA

Doncs sí, al final va ploure. No es va complir l'amenaça de pluja que ens va fer postposar l'acte el dia 6, aniversari de la mort d'Idrissa Diallo, però sí va acabar plovent el dissabte 13 de gener, a mitja cançó de la Nakany Kante.
La pluja va impedir que tots els i les artistes que es van oferir a actuar poguessin fer-ho, però de cap manera va fer fora el nombrós públic que va acudir a honorar la memòria de l'Idrissa Diallo i a exigir el canvi de nom de la plaça.
Moltes persones ens vau acompanyar, fins i tot sota la pluja, vibrant amb les paraules de la Leona Sonko, la nostra presentadora, la Clara Asín de Tanquem els CIE, el Lamine Sarr del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, la Ivonne González llegint el text enviat pel germà de l'Idrissa i l'Ainhoa Douhaibi. Paraules que mereixen no quedar en l'oblit i que us oferim a continuació. A totes vosaltres, moltes gràcies!
I un agraïment especial als i les artistes que vau oferir les vostres actuacions musicals: Nakany Kante, Marga Mbande, Kwame Azraku, Bangaly Bangoura, David Maestro, DJ Vera G. Moumie. Poguéssiu o no actuar finalment, la vostra presència va ser molt valuosa. Gràcies!



Fotos: Bru Aguiló de Fotomovimiento i Metromuster



Intervenció de TANQUEM ELS CIE


Fa 6 anys la mort d'Idrissa ens va mostrar la cara més cruenta del CIE, i això ens va impulsar a crear el nostre col·lectiu i també, en certa manera, ens va marcar el camí que ens porta avui a iniciar aquesta consulta ciutadana. Gràcies a l'exercici de la memòria, el cos d'Idrissa està avui localitzat, té una placa amb el seu nom i serà retornat a la seva família pròximament. Però abans d'això va ser tractat amb brutalitat per les condicions del seu llarg viatge migratori: quan es va llançar al mar entre Nador i Mellila; quan no va rebre la deguda assistència mèdica al CIE; quan va patir la negligència dels qui suposadament el custodiaven. Un cop mort, el van castigar a l'oblit, al silenci, a la desaparició; li van treure la possibilitat de la justícia i del record: el van deixar sense rituals, sense comiats i fins i tot sense nom.
Durant tot aquest temps, Tanquem els CIE ha après les múltiples formes que té el racisme, com opera en el control migratori i com regularitza LA VIOLÈNCIA, SÍ. Perquè el control migratori és violència, violència estructural i que es reprodueix de manera sistemàtica. Tant cap a les persones vives, com cap a les mortes, o "assassinades pel sistema".
El 2013, va morir Alik Manukyan també al CIE de Zona Franca, es va suïcidar. La pregunta va quedar rebotant com l’eco en el buit de la seva mort: ¿Va ser la privació injusta de llibertat i el tancament el que van portar Alik a acabar amb la seva vida? Mai no ho sabrem amb certesa, però sí sabem que es van escoltar els seus crits la nit anterior i que va morir en una cel·la d'aïllament. Recordem també Alik perquè fa ben poc tancàvem un altre any amb una altra mort dins d'un CIE!. Mohamed Bouderbala va passar les 18h prèvies a la seva mort en una cel·la d'aïllament dins de la presó d'Archidona. Els vídeos de la repressió de les hores que van envoltar la seva mort fan intuir que va ser un escenari atroç. Diu el filòsof Achille Mbembe que "quan el poder brutalitza el cos, la resistència assumeix una forma visceral"... Serà el suïcidi un últim acte de resistència?...
Durant el mes de desembre va morir Mohamed, també Mamadou i uns dies després Soufian Hnine, tots dos de 17 anys. Altres dos cossos brutalitzats: el primer va passar 20 dies a l'UCI, segons l'associació Prodein, per haver rebut una forta pallissa al centre de menors on vivia. Soufian ni tan sols va arribar a l'hospital, el van trobar mort al llit del seu centre. Al novembre va perdre un peu, quan va caure dels baixos d'un camió per creuar cap a la península. Aquests casos són un exemple de la necropolítica de la qual parla Mbembe quan el poder funciona produint, no només mort ("cossos sense jurisprudència"), sinó absència, invisibilitat, silenci, oblit. Un poder que s'estén a les famílies de les víctimes, com quan es van ocultar les restes d'Idrissa; com quan van fer esperar cinc dies el germà de Mohamed per veure el cos; com el menyspreu que va patir la família de Soufian en ser acusats d'abandonament. Les necropolítiques també són l'opacitat, la deportació dels testimonis, l'entorpiment per a tota la investigació; la criminalització d'Helena Maleno i les amenaces a José Palazón.
A Tanquem ja anem tenint ganes de parlar d'altres drets, de TOTS els drets, però el món que habitem ens obliga a parlar una vegada més del DRET A VIURE pel qual, irremeiablement, hem de seguir lluitant; i encara que sembli que ho fem a cop de morts, ho fem en realitat amb la convicció que la vida només passa en moviment i d'aquesta llibertat de moviment han estat exemple Idrissa, Alik, Mohammad, Mamadou, Soufian...
Sí, LLIBERTAT! com posava a la pancarta al terrat del CIE d'Aluche; la llibertat que es guanya lluitant, que es demana a crits i que es nega a ser tancada, com ens ensenyaven els interns d'Archidona a través de l'estret marge de les finestres de la presó. I perquè tots ells tenien no només dret a la vida, sinó també a la memòria i a la justícia, acabem entre tots i totes amb Antonio López i donem-li a Idrissa un lloc per sempre entre nosaltres, l’estarem donant també a tots els qui donen la vida resistint i conquerint la llibertat.

TOMBEM ELS MONUMENTS A ESCLAVISTES,
PER LA FI DELS CIE, PER LA FI DE LES DEPORTACIONS
SEGUIREM DENUNCIANT LA LLEI D'ESTRANGERIA, POLÍTICA ASSASSINA


Intervenció de Lamine Sarr del Sindicat Popular de Venedors Ambulants


Es una vergüenza y una lástima que en el siglo 21 se hable de muerte en el CIE mientras se pronuncia la palabra ilegal dirigiéndola a unos seres humanos.
Si justo en este momento que estoy hablando cruzar una frontera tal cual como lo conocemos, saltar vallas o cruzar el mar, es juzgado como un delito y que merece la pena encarcelar a gente reprimida y esclavizada en su propia tierra por los países de la UE; me sabe mal tener que decir que estos países son los defensores de los derechos humanos.
Que nivel de hipocresía fuerte tiene el colono para restringir el acceso a su territorio a los inmigrantes que son nietos de los esclavos que cazaban, cargaban en barcos como animales y los vendían como mercancía para tener beneficios inútiles y tener un sistema capitalista, egoísta e inhumano.
Mucha gente dice “lo siento”, pero de verdad no lo siente. No sabe por cuánto esta ley racista, colonialista, la ley de extranjería, está matando a personas en el mar, en los CIE, en el desierto y en las cárceles de Europa.
No sabe que esta ley criminal está maltratando y robando el futuro a millones de seres humanos. No se ponen en la piel de la madre y el padre de un joven que ya no verán jamás, jamás en la vida. Su hermoso y valioso hijo Idrissa Diallo que salió de su tierra, se despidió de su familia, de su casa, de su pueblo, de su país, de su continente donde nació y creció, por el único objetivo de ayudarles y buscar una vida más digna.
De verdad que sí lo sienten los del colectivo Tanquem els CIE.
Que sí lo sienten los compas de Metromuster.
Que sí lo siente Helena Maleno, la gran defensora de las personas olvidadas.
Que sí lo sienten todas las personas quienes de cerca o de lejos se levantan a luchar noche y día para cambiar el mundo.
¡Ojalá que un día despertemos nuestra mente!
¡Ojalá que un día despertemos nuestra mente y rescatemos nuestros valores humanos perdidos que eran la solidaridad, la fraternidad y la igualdad!
Sobrevivir no es delito. Gracias

Missatge d'Ibrahima, germà de l'Idrissa Diallo


¡Todo lo que ustedes están haciendo por la memoria de Idrissa es enorme!
Y si se logra cambiar el nombre de esa plaza, Idrissa quedará en la memoría de todos. Nuestros hijos y nietos, podrán saber quién fué. Su historia será conocida y podrá ser contada, a través de este lugar. La gente se preguntará el porqué y descubrirá que existen centros de internamiento que son como prisiones, donde se practican torturas hacia los extranjeros, hay desatención médica, aislamientos…
La manera en la que Idrissa murió para mi familia ha sido inexplicable. Para todos, en realidad.
Y pensamos que si hubiera sido un hombre blanco, español o no, no hubíera muerto así. Los negros somos todavía ignorados en la sociedad española. Por eso, hay que seguir luchando por la igualdad en el mundo.
Pero, aunque su muerte, su ausencia, es sumamente dolorosa para nuestra familia, servirá para seguir denunciando y condenando los CIE. Para seguir concienciando y luchando contra la situación pasada y actual de la inmigración y, tal vez, para cambiar las opiniones creadas por el sistema économico sobre las personas inmigrantes.
Nuestro querido Idrissa, de pequeño, soñaba repetidamente que brillaban al mismo tiempo, en el mismo cielo, la Luna y el Sol. Él siempre tenía ese sueño.
Y en nuestra comunidad, siempre hay una persona anciana y sabia, a quien puedes contarle tu sueño y él te explica su significado. Este sabio le dijo a Idrissa que iba a convertirse en un hombre célebre.
Yo pienso que él estaba en este camino, pero no pudo llegar hasta su objetivo. O, tal vez, su muerte fué la manera de hacer ese camino. Si la plaza lleva su nombre, él habrá llegado a su objetivo.
Y no es sólo por Idrissa y mi familia, la plaza será una victoria para todo el mundo.
Esa plaza será un símbolo de la lucha por la igualdad de todos. Y su nombre entrará y se quedará también en la historia de Cataluña.
¡Para mí es un hecho enorme!
Les deseo una buena continuación. ¡Ustedes van a conseguir tocar la realidad y cambiarla!
¡Gracias a todos!


Intervenció d'Ainhoa Douhaibi


Hoy estamos aquí para recordar a Idrissa. Recordar y reparar la memoria de lo que le sucedió a Idrissa Diallo obliga a recordar y reparar lo que ha sucedido con Mohamed Boudarbala hace escasos días en el CIE de Archidona. También obliga a recordar los otros asesinatos de esta política migratoria en los CIE y bajo custodia policial. Como Jonathan Sizalima en el 2009, Mohamed Abagui en el 2010 y Alik Manukyan en el 2013 en Barcelona o Samba Martiné en el 2011, en Madrid. También Osamuyi Aikpitanyi matado por los policías que lo deportaban en el 2007.

Pero desgraciadamente no nos podemos quedar allí. Tenemos una política migratoria racista que mata de forma cotidiana en el mar mediterráneo y en las ciudades donde vivimos.

Como también es el caso de Soufian Hnine y Mamadou Barry, los dos niños de 17 años a los que también el maldito racismo y la frontera les ha arrebatado la vida.

A ellos, este poema de autoría anónima:

A los chicos de la calle, las sombras del asfalto;
los nadie con demasiada historia en tan pocos años,
los dueños de los sueños resquebrajados.
los de mirada ausente, de corazón violado,
los hijos de la desconfianza;
los de pulmón encharcado de disolvente.
Sherpas en el país de los desengaños,
viajeros perdidos en busca de su El Dorado.
A ellos, los que también sonríen,
con los pequeños gestos,
los que agradecen la presencia ante tanta ausencia.
Los que sobreviven a la indiferencia,
los nacidos del Sur que llaman a nuestras conciencias.
A ellos también les dedicamos esta plaza.
Frente a la soberbia de los que gobiernan, esta humildad rebelde.
Frente a su verborrea insultante, este grito poético de desprecio.
Frente a sus fronteras, seguiremos tirando piedras desde nuestras trincheras;
Frente a sus violencias de estado, nuestra auto-organización de base,
Frente a su racismo, esta negritud orgullosa.
Abajo los esclavistas, los de ayer, los de hoy y los de mañana.
Por todos los Idrissa,
Memoria, Justicia y Reparación.

Comiat de l'acte a càrrec de Leona Sonko


Señor Antonio López, ¡no le queremos aquí!
¡Que se vaya!, Idrissa no lo quiere aquí.
Que la gente que ha desaparecido en los CIEs,
y aquellos niños que hace poco hemos visto que han muerto, no lo quieren aquí.
Yo no lo quiero aquí.
Vosotros seguramente tampoco lo queréis aquí.
Vamos a decirle adiós.
Así que, señor Antonio López, sinceramente... ¡váyase a la mierda!




Així ha parlat de l'acte la premsa:




15.000 signatures perquè una plaça s’anomeni Idrissa Diallo: “Serà un símbol d’igualtat”
http://catalunyaplural.cat/ca/demanen-anomenar-idrissa-diallo-placa-sera-simbol-lluita-igualtat-tots/

Comencen a recollir signatures per canviar el nom de plaça d’Antonio López
http://beteve.cat/tanquem-cie-firmes-canvi-placa-antonio-lopez-idrissa-diallo/

"La plaça d'Idrissa Diallo serà una victòria per a tothom"
https://directa.cat/actualitat/placa-didrissa-diallo-sera-una-victoria-tothom