divendres, 11 de juny del 2021

15J. Ruta contra l'oblit

El dimarts 15 de juny, sortint a les 15:30h de la Plaça de Sarrià, podeu acompanyar la Ruta contra l'oblit organitzada per estudiants  de secundària. Només cal que vingueu vestits de negre i seguiu les instruccions que us donaran. 

Reproduïm la nota de premsa en què s'explica el projecte en què hem estat participant durant el curs i que clourà amb els actes del 15J organitzats per l'alumnat.  Gràcies, Dekkändoo i Fundació Guné per comptar amb nosaltres i gràcies als i les estudiants per seguir aprenent juntes.


Adolescents de Sarrià-Sant Gervasi reclamaran el tancament dels CIEs i la fi de les deportacions amb una Ruta contra L'oblit i un acte al Teatre


És la culminació del treball contra el racisme fet durant tot el curs entre la Fundació Guné i l'Associació Dëkkandoo i tres escoles del barri.

Més de 80 estudiants dels instituts Montserrat i Costa i Llobera així com del 19@ Centre de Formació han tingut debats amb activistes antiracistes i tallers d’arts amb joves migrants no acompanyats i extutelats.

El dimarts 15 de juny, Dia pel Tancament dels CIEs, un grup d'alumnes marxaran des de la plaça de Sarrià per denunciar les condicions dins del CIEs i les morts per racisme institucional. L’acte conclourà amb una mostra cultural al Teatre de Sarrià.

Marouane Abouobaida va morir el 15 de juliol de 2019 en una cel·la d'aïllament al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de València. Tenia només 23 anys. Al Marroc treballava de soldador. Havia creuat en pastera per buscar una vida millor però va ser detingut en posar un peu a terra espanyola. El dia abans de morir havia escrit una diligència per al director del CIE demanant atenció sanitària, perquè no veia per l'ull esquerre i tenia forts maldecaps a causa d'una pallissa que havia rebut allà dins. És el novè migrant que ha mort sota la custòdia policial de l'Estat espanyol des del 2008. I és una de les històries que denunciaran els joves de Sarrià-Sant Gervasi el proper 15 de juny en la Ruta contra l'Oblit. La història de l'Abouobaida podria ser la d’ells o elles si haguessin nascut en un indret menys privilegiat.

La Ruta contra l'Oblit és una iniciativa del col·lectiu Tanquem els CIE amb l'alumnat de 4rt d'ESO de l’Institut Costa i Llobera i de l’Institut Montserrat de Sarrià-Sant Gervasi per denunciar el racisme institucional i les conseqüències mortals de la Llei d'Estrangeria. Per això, marxaran dimarts 15 a les 15.30 hores, des de la plaça de Sarrià al parc de Santa Amèlia. El recorregut serà en silenci, vestits de negre i portaran cartells on es mostren la fotografia i històries de persones que han mort dins dels CIE, com Abouobaida.

La Ruta contra l'Oblit és la culminació d'un mètode d'aprenentatge actiu on l’alumnat ha pres consciència dels estereotips i prejudicis instaurats socialment envers la població migrant, així com dels seus propis privilegis. Ho han fet a través d'activitats artístiques compartides amb joves migrants de la seva edat i extutelats, així com amb debats amb activistes antiracistes i decolonials. Les idees de la població sobre migracions arriben per molts d'altres canals que la cobertura noticiosa i l'educació, l'entreteniment i les xarxes socials són canals poderosos.

El projecte Contra l'odi fem art és un programa educatiu construït per la Fundació Guné i l'Associació Dëkkandoo per promoure un jovent crític i conscient de la injustícia racial des de la perspectiva de gènere i drets humans. Al llarg del curs s'han desmuntat mites, s'ha analitzat com s'alimenta l'odi i com identificar les fake news, s'ha diferenciats entre drets i privilegis i s'ha entès la llei d'Estrangeria i els seus mecanismes d'aplicació, fent especial atenció als CIE. Aquests continguts s'han reforçat amb el suport de músics i artistes plàstiques originàries de l'Àfrica així com activistes com Kaire Ba Dejuan o Cheikh Drame.

També han visualitzat les conseqüències del racisme a Barcelona. Les persones migrades tenen molt més limitades les possibilitats d'ocupació i reben una menor remuneració, pateixen més segregació, més pobresa, inseguretat i més assetjament sexual, entre d’altres. A la ciutat, en 2018 el racisme va ser el primer motiu de discriminació denunciat oficialment, en violar drets universals com el dret d'admissió, a l'educació, a l’habitatge, la salut, el treball, la intimitat personal, la integritat física i moral, la llibertat d'expressió, el dret a la protesta i manifestació, a no rebre tractes cruels, inhumans o degradants i a la seguretat. Per districtes, Sarrià-Sant Gervasi, se situa en el cinquè lloc per discriminació per racisme.

L'alumnat ha processat totes aquestes qüestions en un taller de música urbana on els i les mateixes estudiants han escrit i gravat cançons junt a joves de l'Àfrica Subsahariana acollits per l'entitat SPE Kirikú de Eduvic i d'altres nois migrants en risc d'exclusió social. També han preparat representacions teatrals per obrir un espai de debat al voltant del racisme a Barcelona. Aquestes activitats han reforçat l'empoderament dels i les joves.

Les cançons i les obres de teatre seran presentades al públic en acabar la Ruta de l'Oblit al Teatre de Sarrià, el mateix dimarts 15. A més, tant a l'institut Montserrat com el Costa i Llobera, s'ha fet una exposició amb el material de sensibilització creat per l'alumnat i la joventut migrant, que han representat els canvis personals i aprenentatges amb l'experiència, a través de les arts plàstiques.

Per al professor Sergi-Carles Del Rio Hernando, responsable dels projectes d'Aprenentatge i Servei de l’Institut Montserrat, Contra l'odi fem art “ha estat una lliçó de maduresa i un exercici d'empatia per a l’alumnat”. “Des de la nostra situació privilegiada és difícil ser conscients de les discriminacions i per a un adolescent encara més. Aquest projecte els ha fet conèixer gent i ha donat les eines per pensar i valorar situacions de racisme, des de les més properes fins a les més globals, perquè ells es facin preguntes”, afegeix Del Rio.

Des de la Fundació Guné, la coordinadora Anna Alié subratlla que “el racisme no és només una ideologia sinó una pràctica sistemàtica i rutinària basada en estereotips, prejudicis i discursos d'odi que deshumanitzen l’alteritat”. Davant això reivindica la necessitat de desenvolupar més activitats com aquestes que estimulin la joventut “envers la igualtat de drets i oportunitats de totes les persones, més enllà del seu color de pell, origen nacional o ètnic, cultura, religió o gènere”.

Les organitzacions

La Fundació Guné és una organització de cooperació internacional compromesa amb la defensa dels drets fonamentals de les poblacions de Senegal que es troben en condicions de discriminació i desigualtat. La Fundació Guné està donant suport diversos processos al Senegal orientats a la seguretat alimentària de les dones, les famílies i les comunitats, l'emprenedoria femenina, la salut sexual i la salut reproductiva, la incidència política i la mobilització ciutadana per a la exigibilitat dels drets humans. Per a Guné, les arrels de la vulneració dels drets van més enllà de l'accés als recursos materials i, per això, orienta el seu treball cap a l'enfortiment d'una ciutadania conscient i defensora dels seus propis drets com a base per al gaudi d'una vida digna.

En el marc d'aquesta orientació institucional, la Fundació Guné treballa també a Catalunya amb la comunitat d'origen senegalès i amb la ciutadania en general, a través de l'educació i l'àmbit sociocultural per a promoure una ciutadania responsable i compromesa amb un desenvolupament humà sostenible.

L'Associació Dëkkandoo és una associació creada per persones migrants provinents de l’Àfrica subsahariana que té com a objectiu el foment de l’art i la música urbana com a eines de sensibilització, denuncia i reivindicació per a la creació de societats interculturals, justes, equitatives i sostenibles.

#MigrarEsUnDretHuma
#ArtivismeTransformacioSocial