dilluns, 18 de desembre del 2023

18D. Comunicat de la Campanya estatal CIES NO

Comunicat de la Campanya Estatal pel tancament dels CIE i la fi de les deportacions, amb motiu del 18 de desembre, Dia Internacional de les Persones Migrants. 



[CATALÀ]

El 18 de desembre, Dia Internacional de les Persones Migrants, és una bona ocasió per reflexionar sobre el necessari canvi radical de les polítiques migratòries a l'Estat espanyol i a la UE, totes dues impregnades de racisme institucional i colonial. Volem assenyalar alguns dels aspectes més nocius i discriminatoris:

Denunciem l'existència dels Centres d'Internament d'Estrangers existents, així com ens oposem a la pròxima obertura d'un nou CIE a Algesires (Cadis). Aquest nou CIE pretén vendre's com una millora de gestió i un avanç per a la regió, però és tot el contrari. Són llocs de sofriment i privació de llibertat on les violacions de drets formen part de la vida quotidiana. Aquests centres representen un dels pitjors aspectes del racisme sistèmic, juntament amb els CATE, les deportacions, les batudes per perfil ètnic, la criminalització de la població migrant i la necropolítica fronterera. Per tot això, des d'una perspectiva de justícia per a les persones migrants que es veuen perseguides, tancades i expulsades per lleis injustes, ens neguem a romandre indiferents. Reclamem el tancament dels CIE i la fi de totes les eines de què es val el racisme institucional i les polítiques d'immigració i asil que s'imposen a Espanya i a la Unió Europea.

Les fronteres despullen dels seus drets les persones migrants, així com fan visible l'afebliment de la democràcia i l'avanç autoritari i militarista en les seves formes de control. Les mesures de dissuasió, que consisteixen a desplegar més personal de control i fer més perilloses les rutes migratòries, resulten mortíferes i generen danys irreparables contra les vides dels qui prenen aquests camins. Una política inhumana que converteix les morts en un negoci. Rebutgem la consolidació de les fronteres com a llocs de no-drets i ens reafirmem a fer exigible la garantia judicial dels drets a les fronteres.

En aquest sentit, volem denunciar el PEMA (Pacte Europeu de Migració i Asil) que, amb el suport i les presses del govern espanyol, recobert d'un vernís i retòrica de drets humans, suposa un reforçament de tot el contrari. Un pacte racista que, entre altres coses, pretén derogar el dret universal a l'asil, legalitzar devolucions en calent, dificultar el dret a arrelament, així com continuar fent passos en l'externalització de les fronteres. També es reforça el lliurament de responsabilitats més grans a Frontex, l'agència europea militaritzada que exerceix de braç executor de les necropolítiques que s'aproven.

Insistim en la necessitat de revisar les polítiques d'acollida en el marc de la defensa dels drets humans, garantir condicions d'acollida dignes i eliminar les barreres en l'accés als drets socials, econòmics i culturals. Hem d'abordar totes les formes de racisme presents en la nostra societat i intentar generar un nou marc en què prevalgui el Dret a la Vida i la protecció col·lectiva enfront de les violències.

Urgeix construir una altra política europea migratòria i d'asil. Urgeix un canvi, sense el cinisme de la realpolitik, tan bruta com banal, que encoratgen les forces reaccionàries i d'extrema dreta que avui contaminen la dreta conservadora amb l'argument de la seva indiscutible eficàcia per captar vots que s'associen a la utilització de la política de la por a la immigració. Un discurs aliè als fets i a les necessitats que mostren les migracions com una oportunitat beneficiosa per a totes.