dimarts, 1 de juny del 2021

Adhereix al Manifest 15J - Dia contra els CIE

Fins al 12J, en què ens trobarem davant del CIE, hem llançat un Manifest i us demanem la vostra adhesió (personal i col·lectiva): https://framaforms.org/manifest-15j-2021-1622455980

Llista d'adhesions recollides: https://www.tanquemelscie.cat/p/adhesions-al-manifest-15j-2021.html



[Català, más abajo en castellano]

Manifest 15J 2021

Sobren raons per tancar els CIE i revertir la violència institucional


Amb motiu del 15/juny, Dia internacional contra els Centres d'internament d'estrangers, entitats, col·lectives migrants, associacions antiracistes i persones implicades en la lluita pels drets humans, ens reafirmem en la denúncia dels CIE com a espais de no-dret, sota una suposada legalitat formal que amaga el seu caràcter d'estructura racista i violenta per part de l'Estat.
 
DENUNCIEM:
  • En la situació actual, de tancament de fronteres dels països receptors de la majoria d'expulsions, resulta absurd i motiu de sofriment inútil mantenir els CIE oberts amb persones retingudes, quan se sap que la seva expulsió no serà possible. 
  • Des de la reobertura a l'octubre, el CIE de Barcelona ha impedit les visites de familiars i organitzacions d'ajuda i només després de moltes gestions ha permès les visites d'advocades. Això no sols vulnera els drets de les persones internes i de les seves famílies, sinó que significa un greu bloqueig de la mirada ciutadana cap a aquest espai de privació de llibertat. Augmenta l'opacitat i per tant l'arbitrarietat. 
  • L’any 2020 s'han presentat 6 denúncies per maltractaments o tortura per part d'agents de la policia en els 6 mesos que ha estat obert. A més, s'han produït situacions de confinament per motius de Covid en condicions deplorables i malgrat haver denunciat la situació als Jutjats de Control del CIE, aquests no han fet absolutament res per evitar-ho. 
  • Tant la Llei d'Estrangeria com el funcionament de les administracions dificulten la regularització de les persones migrants i les aboquen a la situació d'irregularitat. 
  • El replegament de l'estat-nació arran de la pandèmia ha suposat una recrudescència de les batudes racistes. L'estat d'excepció implantat per la covid-19 ha servit com a pretext per legitimar les il·legalitats de l'Estat, així com per promoure i justificar restriccions dels drets humans que instauren i normalitzen el racisme i la violència institucional com a procediment protocol·lari. 
  • La negativa del Govern en el Congrés de lxs Diputadxs sobre les propostes presentades en la PNL presentada pel Moviment #RegularizacionYa i la Coordinadora Obrim Fronteres, referent a la regularització extraordinària en el context de pandèmia de 600.000 persones de tot l'Estat espanyol i més demandes en relació amb l'accés a drets a través de l'agilitació de tràmits per a no deixar a ningú enrere, drets de menors tutelats i ex tutelats i altres exigències en relació amb asil i refugi. 
  • Les deportacions massives realitzades a Canàries i a Ceuta sense cap garantia de drets, violentant dones i nenxs, amb un tractament militaritzat d’un conflicte humanitari. 
  • El tractament vergonyós als menors a Ceuta, que ha amuntegat al voltant de 500 nens en naus industrials, i que ha deixat en situació de carrer un altre bon nombre de menors, que es troben amagats pel temor a ser deportats. 
  • El nou Pacte europeu de migració i asil l'eix central del qual es basa en la deportació, enfortint així el paper de FRONTEX en un moment en què es qüestiona des del Parlament Europeu la transparència de fons que s'han multiplicat de manera milionària en els últims anys, així com els escàndols de desviament de diners a fons de legalitat dubtosa. Una agència que serà investigada per deportacions il·legals en calent a l'Egeu.
EXIGIM:
  • El tancament immediat dels Centres d'internament d'estrangers. 
  • La regularització de totes les persones migrants i refugiades en l'Estat espanyol davant el context global de la pandèmia i les conseqüències que planteja per a les persones sense papers. 
  • Un canvi urgent de paradigma en les polítiques migratòries a fi de posar en el centre la vida de les persones i deixar d'utilitzar la migració com a moneda de canvi per enfortir la Indústria de la Guerra tant a la frontera com en el territori, impedint l’accés a drets bàsics. Abandonar les mesures securitistes davant d’una crisi humanitària. 
  • Arbitrar els mitjans necessaris per facilitar les sol·licituds d'asil i refugi per tal de descartar els taps generats en els CETI, els CATI i els campaments de la vergonya. Sense que aquesta agilització signifiqui sempre la denegació. 
  • Acabar amb les deportacions massives com a resposta única a l'arribada de persones migrants a les fronteres. 
  • Protecció de la infància i joventut migrant, primant l'interès superior dels menors per sobre de l'estatus migratori. 
  • La derogació de la Llei d'Estrangeria i la Llei Mordassa.
#CIEsNo   #SobrenRaons    #RegularizaciónYa

I recorda que el 12J ens trobem davant del CIE!



Adhesiones personales y colectivas aquí: https://framaforms.org/manifest-15j-2021-1622455980

[Castellano, més amunt en català]

Manifiesto 15J 2021

Sobran razones para cerrar los CIE y revertir la violencia institucional


Con motivo del 15/junio, Día internacional contra los Centros de internamiento de extranjeros, entidades, colectivas migrantes, asociaciones antirracistas y personas implicadas en la lucha por los derechos humanos, nos reafirmamos en la denuncia de los CIE como espacios de no-derecho, cuya supuesta legalidad formal esconde su carácter de estructura racista y violenta por parte del Estado.

DENUNCIAMOS:
  • En la situación actual de cierre de fronteras de los países receptores de la mayoría de expulsiones, resulta absurdo y motivo de sufrimiento inútil mantener los CIE abiertos, con personas retenidas cuando se sabe que su expulsión no será posible.  
  • Desde la reapertura en octubre, el CIE de Barcelona ha impedido las visitas de familiares y organizaciones de ayuda y sólo tras muchas gestiones ha permitido las visitas de abogadas. Esto no solo vulnera los derechos de las personas internas y de sus familias sino que significa un grave bloqueo de la mirada ciudadana hacia este espacio de privación de libertad. Aumenta la opacidad y por tanto la arbitrariedad.
  • En el año 2020 se han presentado 6 denuncias por malos tratos o tortura por parte de agentes de la policía en los 6 meses que ha estado abierto. Además, se han producido situaciones de confinamiento por motivos de la covid-19 en condiciones deplorables y a pesar de haber denunciado la situación a los Juzgados de Control del CIE, estos no han hecho absolutamente nada para evitarlo.
  • Tanto la Ley de Extranjería como el funcionamiento de las administraciones dificultan la regularización de las personas migrantes y las abocan a la situación de irregularidad.
  • El repliegue del estado-nación a raíz de la pandemia ha supuesto un recrudecimiento de las redadas racistas. El estado de excepción implantado por la covid-19 ha servido como pretexto para legitimar las ilegalidades del estado, así como para promover y justificar restricciones de los derechos humanos que instauran y normalizan el racismo y la violencia institucional como procedimiento protocolario.
  • La negativa del Gobierno en el Congreso de lxs Diputadxs sobre las propuestas presentadas en la PNL presentada por el Movimiento #RegularizacionYa y la Coordinadora Obrim Fronteres, referente a la regularización extraordinaria en el contexto de pandemia de 600.000 personas de todo el Estado español y más demandas con relación al acceso a derechos a través de la agilización de trámites para no dejar a nadie atrás, derechos de menores tutelados y ex tutelados y otras exigencias con relación a asilo y refugio.
  • Las deportaciones masivas realizadas en Canarias y en Ceuta sin ninguna garantía de derechos, violentando a mujeres y niñxs, con un tratamiento militarizado de un conflicto humanitario.
  • El tratamiento vergonzoso a los menores en Ceuta, que ha hacinado a alrededor de 500 niños en naves industriales, y que ha dejado en situación de calle a otros tantos, que se encuentran escondidos por el temor a ser deportados.
  • El nuevo pacto europeo de migración y asilo cuyo eje central se basa en la deportación, fortaleciendo así el papel de FRONTEX en un momento en que se cuestiona desde el Parlamento Europeo la transparencia de fondos que se han multiplicado de manera millonaria en los últimos años, así como los escándalos de desvío de dinero a fondos de dudosa legalidad. Una agencia que será investigada por deportaciones ilegales en caliente en el Egeo. 

EXIGIMOS:
  • El cierre inmediato de los Centros de internamiento de extranjeros
  • La Regularización de todas las personas migrantes y refugiadas en el Estado español ante el contexto global de la pandemia y las consecuencias que plantea para las personas sin papeles.
  • Un cambio urgente de paradigma en las políticas migratorias para poner en el centro la vida de las personas y dejar de utilizar a la migración como moneda de cambio para fortalecer la Industria de la Guerra, tanto en la frontera como en el territorio, impidiendo el acceso a derechos básicos. Abandonar las medidas securitistas ante una crisis humanitaria.
  • Arbitrar los medios necesarios para facilitar las solicitudes de asilo y refugio para descartar los tapones generados en los CETI, CATE y campamentos de la vergüenza. Sin que esa agilización signifique siempre denegaciones.
  • Acabar con las deportaciones masivas como respuesta única a la llegada de personas migrantes a las fronteras.
  • Protección de la infancia y juventud migrante, primando el interés superior de los menores por sobre el estatus migratorio.
  • La derogación de la Ley de Extranjería y la Ley Mordaza.
#CIEsNo   #SobrenRaons    #RegularizaciónYa