dimarts, 17 de novembre del 2020

Presentem una queixa per les condicions en què les persones internades al CIE estan complint les mesures de quarantena.

Comunicat de Irídia, Migrastudium, Tanquem els CIE i SOS Racisme Catalunya 

A més s'han presentat dues denúncies per situacions de violència policial d'agents de policia, així com per les condicions de les mesures de quarantena. 

Fragment de la queixa presentada

 
Tot i que ens trobem en la segona onada de la pandèmia per la Covid19 el CIE es va reobrir a inicis d'octubre, duent a terme l'internament de 81 persones de nacionalitat algeriana que havien arribat en pastera a les Illes Balears. El 16 d'octubre diverses entitats de defensa dels drets humans vam presentar un escrit de queixa davant el Jutjat de Control del CIE en haver tingut coneixement que hi havia persones internes contagiades de Covid, exigint que es tanqués el CIE per no ser un dispositiu preparat davant contagis, basant-nos en una resolució del Jutjat de Les Palmes de Gran Canària que argumentava precisament en aquest sentit. 

Des d’Irídia, Migrastudium, Tanquem els CIE i SOS Racisme Catalunya considerem que és intolerable que un mes després, en context de plena pandèmia, i comptant a més amb informes preocupants de l'Agència de Salut Pública presentats per l'Ajuntament de Barcelona, ​​els jutjats de Control del CIE no hagin resolt les queixes presentades així com tampoc hagin emès una resolució per establir un sistema de garantia dels drets de les persones internes en el CIE en l'actual context de pandèmia. 

Tot i l'opacitat generada al CIE per la suspensió de les visites de familiars i entitats socials, advocades d’Irídia han pogut visitar persones internes que volien presentar denúncies per situacions de maltractaments, així com per queixar-se de les condicions en què s'estan complint les mesures de quarantena a l'interior. La responsabilitat de la situació és tant del Ministeri d'Interior i el Cos de Policia Nacional com dels Jutjats que no han complert amb les seves obligacions jurisdiccionals de garantia de drets. 

Un dels elements fonamentals que haurien d'haver analitzat d'ofici els jutjats de Control, com a garants dels drets fonamentals de les persones internes, és la regulació i el control dels mecanismes d'aplicació de les mesures de quarantena en el context del CIE per a les persones que, seguint les instruccions de les autoritats sanitàries, haguessin de confinar. A la pràctica, tractant-se d'un centre de privació de llibertat, s'han aplicat mesures d'aïllament a 8 persones sense que hi hagi hagut regulació sobre aquesta qüestió. 
  
En la queixa que es presenta de manera adjunta es descriuen situacions de compliment de les mesures de quarantena que podrien constituir un delicte contra la integritat moral pel fet que podrien arribar a constituir, per si mateixes, un tracte cruel, inhumà o degradant. Els interns entrevistats descriuen que es va complir la mesura d'aïllament en cel·les no adequades, sense llit ni accés permanent a un bany. La situació va fer que les persones no sabessin ni l'hora del dia ni tinguessin contacte amb l'exterior, la qual cosa els va generar una forta situació d'estrès que va derivar en situacions autolítiques. Cal destacar que a més un dels interns als quals es va sotmetre a quarantena ha denunciat situacions d'agressió policial en aquest context. 
  
Les entitats signants sol·licitem: 
  • Que es tanqui de manera urgent el CIE de Barcelona davant l'actual situació de pandèmia i que les persones siguin derivades a espais d'acollida amb condicions dignes.
  • Que tant la Justícia, com el Ministeri de l'Interior i el Defensor el Poble incoïn investigacions pels fets denunciats. 

Irídia, Migrastudium, Tanquem els CIE i SOS Racisme Catalunya