dijous, 29 d’agost del 2019

De ciutats d’acollida a ciutats de persecució racista

[Nota de premsa]

Denunciem el racisme i la vulneració de drets de persones migrants i en cerca de refugi a Menorca


El passat 13 d’agost van arribar a les illes Balears 10 persones a bord d’una pastera. Després de 40 hores de navegació i que la tramuntana els desviés arriben a la costa sud de Menorca, on demanen ajuda a un hotel de la localitat. Aquest avisa a la policia que inicialment els deté i els trasllada a la comissaria de Maó.

D’aquests, 8 queden detinguts per infringir la llei d’estrangeria i els altres dos passen a disposició del Consell Insular de Menorca en ser menors. En el moment de la detenció, les persones no disposen d’un intèrpret que els expliqui els motius, no és fins arribar a la comissaria que reben un servei de traducció. Malgrat el document d’informació de la detenció indica que reben assistència lletrada i interpretació en un llenguatge senzill i accessible, les persones detingudes afirmen no haver entès el contingut i haver estat advertits que si demanaven protecció internacional no podrien seguir el seu trajecte migratori per trobar-se amb les seves famílies. Al dia següent, les vuit persones detingudes queden en llibertat “degut a la impossibilitat d’aconseguir CIE, ja que aquests es troben al límit del seu aforament”, segons indica la mateixa acta de posada en llibertat.

En aquell moment, Creu Roja de Maó gestiona amb els serveis socials de l’Ajuntament de Maó el seu allotjament i manutenció a la casa d’acollida. Amb tot, l’organització i les administracions no garanteixen els seus drets d’accedir a atenció mèdica ni a disposar d’informació en un idioma i un llenguatge que entenguin per poder comprendre la seva situació i conèixer les seves opcions. Són, com ha passat en diverses ocasions a la península, les entitats i col·lectius ciutadans com la Plataforma Benvinguts Refugiats i la xarxa Caravana Obrim Fronteres Menorca qui es fan càrrec d’aquests aspectes.

Un cop posats en llibertat, dues persones viatgen al dia següent a la península en vaixell i la resta del grup ho intenta per dues vegades amb bitllets pagats per Creu Roja. El dia 20 d’agost, el capità del vaixell de Transmediterrània en direcció a Barcelona els denega l’embarcament al·legant que no van custodiats, malgrat que no són persones detingudes i per tant no és necessari. Anaven en grup i acompanyats per la Creu Roja. El 25 d’agost, tornen a intentar sortir en un vaixell de Transmediterrània en direcció a València. Un cop embarcats i quan faltaven pocs minuts per sortir se’ls deté d’un en un, se’ls requisa el bitllet i se’ls expulsa del vaixell deixant-los sense cap recurs als afores de la ciutat de Maó. El capità indica a la Policia Nacional que si no van custodiats no els permet viatjar, tot i que no es justifica. A més, es produeix una parada de perfil ètnic on aquestes persones són les úniques a qui s’atura per demanar la documentació.

Finalment, el 26 d’agost, fa tres dies, els quatre nois que quedaven a l’illa són detinguts de nit davant de la Casa d’Acollida de l’Ajuntament de Maó gestionada pels serveis socials. La resta es troben en parador desconegut i en cerca per part de la Policia Nacional. Les entitats de Menorca amb el suport d’activistes de la xarxa d’acollida digna i d’Emergència Frontera Sud hem intentat seguir el cas i hem constatat que no només no se’ls ha informat degudament del seu dret a sol·licitar protecció internacional, sinó que - sense conèixer en detall cada cas- se’ls ha volgut fer desistir d’aquest dret al·legant que el seu país no està en guerra o que no disposen de documentació que justifiqui la seva persecució. Igualment, no tenim la certesa que hagin disposat d’un servei de traducció i interpretació correcte i veient l’assessorament legal que han tingut, la informació que han rebut difícilment pot garantir l’accés i exercici dels seus drets. Aquest dimecres han estat traslladats en un furgó policial dins d’un vaixell de Transmediterrànea fins a Barcelona des d’on, presumptament, seran enviats al CIE de Madrid.

Les entitats que signem aquest comunicat denunciem

  • La vulneració de drets a les persones arribades a Menorca: Dret a rebre informació en un idioma i una llengua que entenguin, dret a una assistència lletrada en condicions, dret a rebre atenció mèdica i social, dret a sol·licitar protecció internacional. 
  • El racisme institucional i policial amb controls racistes a l’accés al vaixell. 
  • El racisme policial i governamental en l’aplicació més radical de la llei d’estrangeria sense donar opció a recórrer per efectuar deportacions, estalviant-se així garanties democràtiques. 
  • Les pràctiques sospitoses de la policia que els deixa en llibertat per no “aconseguir CIE” i trobar places una setmana després.
  • La vulneració del dret a una acollida digna i seguretat personal (entre altres fonamentals), essent inacceptables que se serveixin de llocs i entitats de recepció i assistència a estrangers per a realitzar detencions per estada o entrada irregular, així com a través de l’intercanvi de dades personals entre aquestes entitats i les forces de control d’immigració. 
  • La infusió de temor entre les persones vulnerabilitzades a través de l’aplicació dels mecanismes anteriors, resultant en la limitació de l’accés a aquests recursos per part de tot el col·lectiu de persones immigrades.
  • El racisme de Transmediterrànea com a còmplice en el trasllat de persones a centres d’internament que no compleixen amb les mínimes garanties legals i la denegació d’accés al vaixell segons la seva perfilació ètnica.
  • A la delegació del govern i a les entitats que gestionen l’acollida de persones migrants i en cerca de refugi per falta de coordinació i per no assumir les seves responsabilitats d’atenció i de garantir els drets de les persones en situació de vulnerabilitat.


Col·lectius adherits al comunicat:

Plataforma Benvinguts Refugiats Menorca - Emergencia Frontera Sur Barcelona - Caravana Obrim Fronteres - Tanquem els CIE - Irídia - SOS Racisme - Sin miedo mujer- Obrim fronteres València - Associació Acirkaos - En Pie de Paz - Mendó batucada Feminista - Reserva de la Billetera- Coordinadora Obrim Fronteres - Unitat contra el Racisme i el Feixisme - Asociación Bledi Cultura Nativa el Djazaïr BCN-DZ- No Borders Refugees - Aritges