dimecres, 16 de maig del 2018

Les deportacions: repressió i negoci

Us convidem a llegir a Directa.cat  l'article signat per Clara Asín i Jordi Campabadal, membres de Tanquem els CIE, parlant de les deportacions, els seus impactes sobre les persones i el negoci que representen. Us n'oferim un tastet:

Entenem per deportació l'expulsió o desterrament d'un individu o d'un grup de persones per raons polítiques o com a càstig. La deportació ha estat al llarg de la història una mesura utilitzada per molts estats com a forma d'exclusió, control i càstig de diferents sectors de la població. Des de l'any 2011, a l'Estat espanyol, més de 80.000 persones han estat deportades en contra de la seva voluntat.

Històricament els estats colonialistes van utilitzar el desterrament penal per deportar a les seves colònies persones condemnades per tota mena de delictes. Va ser una mesura àmpliament aplicada per França i el Regne Unit a Nord-amèrica i Austràlia i a la Guaiana respectivament. La història espanyola també compta amb episodis massius d'aplicació d'aquesta mesura en forma d'expulsió, en aquest cas amb un component ètnic i cultural, sobre la població jueva, musulmana i gitana. 

L'empresa d'Europa va ser l'explotació del Sud, dels suds, com a marc teòric i d'acció, des de la conformació dels estats nació i des que l'home blanc va exercir el seu poder sobre el racialitzat, i actualment no és diferent. Si parlem de deportacions, parlem d'una part de l'engranatge racista i capitalista de l'Europa Fortalesa (...)

Llegiu l'article sencer aquí: https://directa.cat/actualitat/deportacions-repressio-negoci