divendres, 2 de juny del 2017

De les presons al CIE: la doble punició per a les persones estrangeres

Article de Jordi Campabadal publicat a Catalunyaplural.cat
 
Que una part dels interns dels CIE comptin amb antecedents penals no justifica l’existència d’aquests centres, ben al contrari, posa de manifest les perversions del sistema penal i d’estrangeria, i el doble càstig que recau sobre les persones estrangeres

Un dels arguments més utilitzats pels partidaris dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), i que des de la campanya Tanquem els CIE més hem de rebatre, és que actualment la majoria d’interns compten amb antecedents, donant a entendre en l’imaginari social que són persones que poden representar un perill. Això no és cert: d’una banda, es parla d’antecedents de forma genèrica posant en el mateix sac penals i policials, i de l’altra, es llança un missatge criminalitzador sobre tota la població migrant en general i sobre les persones tancades al CIE en concret que no respon a la realitat. 

Dit això, cal reconèixer que sí que hi ha interns que compten amb antecedents penals. De fet, n’hi ha que són conduïts directament des dels centres penitenciaris, on han complert condemna per fets ja jutjats, directament al CIE. Aquesta no és la realitat de la majoria d’interns, però sí d’una part. Tot i això, aquest no pot justificar l’existència d’aquests centres. No ens podem moure exclusivament en les lògiques que ens venen prèviament establertes si pretenem qüestionar la realitat. Als centres d’internament no s’hi tanca les persones estrangeres per haver comès delictes, sinó per la seva situació administrativa irregular. 

Cada vegada ens arriben més casos de persones que van directament de les presons al CIE. Això és degut a la doble punició que recau sobre les persones estrangeres. Primer entren a presó per la condemna penal i, un cop l’han complert, són internats al CIE per la seva situació administrativa irregular. Moltes d’aquestes persones fa anys que resideixen a l’estat espanyol amb les seves famílies. Algunes van arribar sent menors d’edat i, de vegades, mantenen poc o cap vincle amb els seus països d’origen. Hem conegut casos extrems en què la persona ni tan sols parlava la llengua del país on se’l deportava. 

Llegiu l'article complet en català aquí:
http://www.eldiario.es/catalunyaplural/opinions/presons-CIE-punicio-persones-estrangeres_6_649595050.html

Artículo en castellano:
http://www.eldiario.es/catalunya/opinions/carceles-CIE-punicion-personas-extranjeras_6_649595049.html