divendres, 6 de febrer del 2015

NdP. Un any d'impunitat i d'injústicia

Nota de premsa de SOS Racisme, Migrastudium i Tanquem els CIEs

[CAT, más abajo en castellano]

Un any d'impunitat i d'injustícia

S'acompleix un any de l'assassinat de 15 persones que intentaven entrar nedant a Ceuta per la zona de Tarajal. Un any d'impunitat i injustícia. Un any després dels fets, no hi ha dubte que la responsabilitat de les morts radica en la intervenció de la Guàrdia Civil aquell fatídic 6 de febrer de 2014. Tampoc hi ha dubte de les mentides i els intents d'ocultació i manipulació dels fets per part del Govern espanyol.

Recordem que es va utilitzar material antiavalots (bales de goma i gasos) contra un grup de persones que intentaven entrar nedant a territori espanyol, posant en perill la seva vida. Es van fer devolucions irregulars a territori marroquí i es van veure patrulleres de la Guàrdia Civil fent maniobres de persecució enlloc de donar auxili a les persones en perill. Mentre el Govern canviava la versió dels fets, desmuntada sempre pel testimoni de les persones supervivents així com les gravacions d’alguns mitjans de comunicació.


Durant aquest any, ha estat la societat civil i les pròpies víctimes les úniques que han clamat justícia. I les seves denuncies s'han topat amb un mur d'opacitat i impunitat. Després de mesos de esperar justícia, el Jutjat de Ceuta s'ha basat en les declaracions dels mateixos policies agressors per decretar que les morts han estat en aigües marroquines i traslladar la causa a l'Audiència Nacional. Amb això, es pretén endarrerir encara més la instrucció del cas, esperant que a mesura que s'apagui l'atenció mediàtica sobre els fets sigui més senzill arxivar-la.

Avui, moltes persones ja no recorden el nom de les víctimes, ni el patiment dels familiars. Oumar, Larios, Joseph, Armand, Daouda, Ibrahim, Ousman, Nana, Jeannot, Yves, Samba, Youssouf i el de tres cossos més que un any després segueixen sense identificar. Tampoc volen que recordem sobre qui recau la responsabilitat dels seus assassinats, amb el Ministre d’Interior Jorge Fernàndez Díaz en primer lloc.

Per totes aquestes raons, el proper 7 de febrer sortirem al carrer per recordar les morts i clamar justícia contra l'oblit. Per exigir la dimissió del Ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz com a responsable polític dels 15 assassinats. Al mateix temps, a Ceuta una marxa recorrerà el lloc dels fets, des del CETI fins a Tarajal. També a Madrid, Londres i Berlín, la ciutadania es concentrarà contra l'oblit exigint justícia.
El seu record, és també el de totes les persones que han patit la violència dels murs que aixeca Europa contra els refugiats de les guerres i la misèria que genera. L'Europa de les deportacions en calent, de la discriminació, la criminalització, l'internament i les expulsions.

Aquest serà també un acte per encendre les llums d'una nova Europa emergent compromesa amb el dret a migrar, el respecte als drets humans i els valors que representen: justícia, igualtat, llibertat, diversitat, fraternitat, convivència, respecte.

Nosaltres, no oblidem i seguirem exigint justícia.

Barcelona, 7 de febrer 19h Rambla del Raval
Tànger, 6 de febrer 16:30h des del CETI
Berlin, 6 de febrer 11h Ambaixada Espanyola
Dusseldorf, 6 de febrer 11h Ambaixada Espanyola
Londres, 6 de febrer 18h Ambaixada Espanyola
Madrid, 6 de febrer 18:30h Puerta del Sol

[CAST, més amunt en català]

Un año de impunidad y justícia

Se cumple un año del asesinato de 15 personas que intentaban entrar nadando en Ceuta por la zona de Tarajal. Un año de impunidad y de injustícia. Un año después de los hechos, no hay duda que la responsabilidad de las muertes radica en la intervención de la Guardia Civil aquel fatídico 6 de febrero de 2014. Tampoco hay duda de las mentiras y los intentos de ocultación y manipulación de los hechos por parte del Gobierno español.

Recordamos que se utilizó material antidisturbios (balas de goma y gases) contra un grupo de personas que intentaban entrar nadando en territorio español, poniendo en peligro su vida. Se hicieron devoluciones irregulares en territorio marroquí y se vieron patrullas de la Guardia Civil haciendo maniobras de persecución en vez de dar auxilio a las personas en peligro. Mientras el gobierno cambiaba la versión de los hechos, desmontada siempre por el testigo de las personas supervivientes así como las grabaciones de algunos medios de comunicación.

Durante este año, ha sido la sociedad civil y las propias víctimas las únicas que han clamado justicia. Y sus denuncias se han topado con un muro de opacidad y de impunidad. Después de meses de esperar justicia, el Juzgado de Ceuta se ha basado en las declaraciones de los mismos policías agresores para decretar que las muertes han sido en aguas marroquíes y trasladar la causa a la Audiencia Nacional. Con esto, se pretende atrasar todavía más la instrucción del caso, esperando que a medida que se apague la atención mediática sobre los hechos sea más sencillo archivarla.

Hoy, muchas personas ya no recuerdan el nombre de las víctimas, ni el sufrimiento de los familiares. Oumar, Larios, Joseph, Armand, Daouda, Ibrahim, Ousman, Nana, Jeannot, Yves, Samba, Youssouf y el de tres cuerpos más que un año después siguen sin identificar. Tampoco quieren que recordemos sobre quien recae la responsabilidad de sus asesinatos, con el Ministro del Interior Jorge Fernández Díaz en primer lugar.

Por todas estas razones, el próximo 7 de febrero saldremos a la calle para recordar las muertes y clamar justícia contra el olvido. Para exigir la dimisión del Ministro del Interior Jorge Fernández Díaz como responsable político de los 15 asesinatos. Al mismo tiempo, en Ceuta una marcha recorrerá el sitio de los hechos, desde el CETI hasta Tarajal. También en Madrid, Londres y Berlín, la ciudadanía se concentrará contra el olvido exigiendo justicia.

Su recuerdo es también el de todas las personas que han sufrido la violencia de los muros que levanta Europa contra los refugiados de las guerras y la miseria que genera. La Europa de las deportaciones en caliente, de la discriminación, la criminalización, el internamiento y las expulsiones.

Este será también un acto para encender las luces de una nueva Europa emergiendo comprometida con el derecho a migrar, el respeto a los derechos humanos y los valores que representan: justicia, igualdad, libertad, diversidad, fraternidad, convivencia, respeto.

Nosotras no olvidamos y seguiremos exigiendo justicia

Barcelona, 7 de febrero 19h Rambla del Raval
Tanger, 6 de febrero 16:30h desde el CETI
Berlin, 6 de febrero 11h Embajada Española
Dusseldorf, 6 de febrero 11h Embajada Española
Londres, 6 de febrero 11h Embajada Española
Madrid, 6 de febrero 18:30h Puerta del Sol