dilluns, 10 de març del 2014

Més al Sud. Cinema al CCC Barri

Estranyes en el paradís, cinema al CCCBarri
Carrer Puríssima Concepció 28, Metro Poble Sec


El proper dissabte 15 de març, a les 19.00h, continua el cicle de cinema "Més al Sud" al CCCBarri amb una sessió especial en entorn de la frontera sud d'Europa i nord d'Àfrica en què comptarem amb dues pel·lícules diferents que neixen d'uns mateixos esdeveniments: les morts de desenes de migrants subsaharians en els salts a les tanques dels enclavaments fronterers de Ceuta i Melilla la tardor del 2005.



L'horror davant les imatges d'aquella guerra a la frontera que van ser transmeses per televisió i la desconfiança per la manera en què els migrants estaven sent representats, van provocar en els directors d'aquestes dues pel·lícules la necessitat de realitzar un moviment. Tots dos es llancen a un viatge en direcció contrària, comencen a la frontera, per arribar fins a alguns dels llocs de partida i trànsit, compartint les preguntes que es troben en el camí, assumint el lloc ocupat per qui ve d'Europa portant una càmera entre les seves mans i buscant, des d'aquí, la possibilitat de crear nous relats. La projecció comptarà amb la presència dels directors de les dues pel·lícules i amb membres de la campanya Tanquem els CIE.


Distàncies, Pilar Monsell [ 2008 , 28 min ].  Un grup de refugiats del Congo està bloquejat a Rabat. La frontera amb Espanya els impedeix creuar a Europa. En una remota habitació a la perifèria de la ciutat assagen una peça de teatre sobre la seva pròpia experiència. Una obra imperfecta, inacabada. La vida real es confon amb la seva representació. Entre ells, Apollinaire explica, frontalment, un viatge etern de final incert. Arxius televisius mostren migrants expulsats al desert, obligats a començar de nou. Rostres que han perdut noms. Darrere romanen els espais buits del que va passar. Petjades silencioses que revelen la seva història com la nostra.

Bab Sebta, Pedro Pinho i Frederico Llop [ 2008 , 110 min ] Bab Sebta en àrab significa "la porta de Ceuta". És el nom del pas a la frontera entre el Marroc i Ceuta, el lloc on persones provinents de diferents llocs d'Àfrica intenten emigrar a Europa. Marca la diferència entre la possibilitat de poder viure una vida millor o seguir condemnats al continent negre. La pel·lícula Bab Sebta viatja a través de quatre ciutats africanes per trobar aquests viatgers i els seus rituals d'esperança .