dijous, 4 de juliol del 2013

Primeres Jornades per la Frontera Sud a Melilla

Un grup d'activistes de les diferents Campanyes estatals pel tancament dels CIEs, juntament amb periodistes i membres d'organitzacions de drets humans d'arreu, estem participant a les primeres Jornades per la Frontera Sud a Melilla. Els objectius: conèixer de primera mà el que està passant a la frontera sud i teixir xarxes i suports per visibilitzar i denunciar les contínues vulneracions de drets humans que s'hi donen.

L'experiència està resultant enormement rica; ens adonem que a la Península no ens arriba sinò un petit percentatge del que realment passa aquí. Durant els dies que portem a Melilla els "Alis", un grup de nois joves reclutats per la policia marroquina per a fer la feina bruta, ha desmantellat un campament de sudsaharians amagats a la muntanya Gurugú (a l'altra banda de la tanca) causant presumptament 5 morts i molts ferits. Aquest matí una patera on viatjaven un grup de sudsaharians, sobretot dones i bebès, ha arribat a la costa; part dels integrants han fugit, altres han estat atesos per la Creu Roja abans de dur-los a comissaria, on es decidirà el seu destí. Els marroquins majors d'edat seran retornats immediatament a Marroc; els sudsaharians, amb sort, seran conduïts al CETI, on esperaran, potser mesos o anys, a que es decideixi el següent pas.

El CETI (Centre d'Estada Temporal per a Immigrants) és una altra pel·lícula, igualment fosca. Hem contactat amb desenes de joves que porten mesos i mesos en aquesta gran presó que és Melilla, com ells l'anomenen. D'una banda, al CETI no estan tancats al centre com en els CIEs, sinó que durant el dia poden sortir a la ciutat; d'altra banda però no troben cap mena de sortida ni possibilitat de treballar dins el perímetre de Melilla, la qual cosa, a la llarga, és font enorme de frustració i nerviosisme. No oblidem que la primera raó per migrar de la major part d'aquestes persones és ajudar econòmicament les respectives famílies.

En dos dies marxem a Nador amb la intenció de pujar a la muntanya Gurugú, on s'amaguen les persones que estan esperant l'oportunitat de passar a Melilla organitzats en campaments. Estan constantment assetjats pels "Alis" i la policia marroquina, i molts d'ells estan ferits per la violència exercida per les policies d'ambdós països en els intents de saltar el filat. (i és que, tal i com reivindica en Pepe de Prodein, s'ha de deixar d'anomenar "tanca" ("valla") i començar a parlar de "filat" ("alambrada") quan parlem d'aquest dispositiu que esguerra cossos i vides. 

La gravetat de la situació fa urgent i imprescindible el coneixement, visibilització i denúncia constant dels fets que es donen en aquest racó del món, per això des de Tanquem els CIEs veiem necessari comprometre'ns en donar suport a la feina que ja s'està fent des de diverses organitzacions locals. 

 ENDERROQUEM LES VALLES DE LA VERGONYA!!!