dimecres, 22 de maig del 2013

Nous maltractaments fan urgent la dimissió del Director del CIE de Zona Franca

Des de la Campanya pel Tancament dels CIE volem denunciar, una vegada més, les condicions d'opacitat i les reiterades vulneracions de drets als interns que es donen al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca.

Segons informacions aportades per dues persones privades de llibertat al CIE, el diumenge 12 de maig agents de la Policia Nacional que custodien el CIE de la Zona Franca van increpar i agredir a un reclús a les dutxes del Centre. La persona, d'uns 30 anys, d'origen gambià i que havia estat diagnosticat per problemes de salut mental, va ser agredit als lavabos quan exigia que els agents tanquessin la porta de la dutxa. Els agents, no només es van negar a tancar-la, sinó que, segons les informacions aportades, van arremetre amb violència en contra seva.

Quan el dilluns 13 maig dos advocats van arribar al CIE, avisats per un altre intern dels fets, el director del Centre, Jose Manuel Casado, va dirigir-se a un dels advocats de forma burlesca i amenaçant, no només assumint que aquests formularien una queixa pels fets ocorreguts, sinó acusant, a un dels advocats, de fomentar les situacions de revolta i de protesta dins del Centre d'Internament d'Estrangers.

Paral·lelament i el mateix dilluns, uns 20 interns van decidir posar-se en vaga de fam com a forma de protesta per l'agressió comesa pels agents de la Policia Nacional i per exigir responsabilitats al director del CIE.

Com a resposta a les protestes i a la visita dels advocats, complint-se, un cop més, la política d'opacitat del CIE - a càrrec de José Manuel Casado -, cada cop que surt a la llum una situació de maltractament, la persona agredida va ser deportada el mateix dimarts 14 de maig per tal que no pogués denunciar ni provar cap situació de maltractament.

Els advocats han interposat una queixa exposant els fets davant el Jutge de Vigilància i Control del Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona en la qual se sol·licita que s'investigui què és el que va passar la tarda de diumenge als lavabos del Centre d'Internament i quina ha estat la resposta del Director del CIE i de la resta de Policia Nacional que custodia el CIE. Tanmateix s'ha fet arribar una queixa al Síndic de Greuges (i a la Defensora del Pueblo) sol·licitant que en el seu àmbit de competència realitzin una investigació per aclarir els controvertits fets expressats.

Des de la Campanya pel Tancament dels CIE de Barcelona, amb més motius que mai atenent a aquests greus fets, exigim un cop més el tancament definitiu d'aquests centres, que és l'única garantia definitiva de que lamentables fets com aquest no es tornin a produïr. Exigim així mateix que, mentre existeixin, no es vulnerin els drets de cap de les persones que siguin privades de llibertat. Tanmateix, exigim la dimissió inmediata del Director del CIE, senyor Jose Manuel Casado, per les greus vulneracions al dret fonamental d'assistència jurídica dels interns, les obstruccions a l'esclariment dels fets en provocar el retorn de l'intern agredit i els reiterats entrebancs a l'exercici professional dels advocats. 

Associacio Catalana per la Defensa dels Drets Humans [ACDDH]
Associacio Drets i Papers per a Tothom
Associació Memòria contra la Tortura
Campanya Tanquem els CIES de Barcelona
Col.lectiu Te Kedas donde Kieras
Coordinadora Catalana per a la Prevenció i Denùncia de la Tortura
Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i pel Lliure Exercici de la Advocacia
Grup de Recerca i Acció sobre Fronteres i Controls
Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans de la UB