dimecres, 11 de desembre de 2019

Ni una veïna més víctima del racisme institucional

Del 6 al 8 de desembre, s'ha realitzat a Granada la Trobada anual de la Campanya estatal pel tancament dels CIE i la fi de les deportacions. La trobada, que es fa sempre en aquestes dates a diferents llocs de l'Estat, va acabar amb una concentració davant del CATE (Centre d'Atenció Temporal d'Estrangers) de Motril.Aquest és el comunicat final de la trobada, llegit en la concentració davant del Port de Motril on està situat el CATE:

[Català, más abajo en castellano]


NI UNA VEÏNA MÉS VÍCTIMA DEL RACISME INSTITUCIONAL


Motril de 8 de desembre de 2019

Enguany la Trobada estatal pel tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers i la fi de les deportacions s'ha realitzat a Granada, organitzada per CIEs NO Granada. Hi han participat: Stop Deportacióm, CIES No Granada, CIEs No Motril, CIEs No València, Tanquem els CIE, Convivir sin Racismo, EFS Motril, No Borders Granada, APDHA Campo de Gibraltar, APDHA Málaga, Zambra, CGT Andalucía i APDHA Granada.

Un cop més, els col·lectius que componen la Campanya estatal posen en comú el treball polític de recerca, acompanyament i denúncia realitzat durant l'any per lluitar contra el racisme institucional. L'observació activa en cada territori permet identificar l'opacitat, arbitrarietat i impunitat amb la qual actuen els engranatges d'aquest sistema racista.

S'ha aconseguit que la paraula MENA judicialitzi i estigmatitzi les nenes, nens i adolescents racialitzades, cosa que propicia una alarma social injustificada. Enguany preocupa especialment l'ús electoral del racisme contra joves en processos migratoris propis. Això, sumat a campanyes mediàtiques criminalitzadores, alimenta l'odi i legitima els atacs violents contra els centres on viuen menors en diferents llocs de l'Estat, per part del sector més racista i feixista.

S'ha pogut comprovar que hi ha hagut un augment de les devolucions exprés i les batudes racistes, especialment aprofitant moments de mobilitzacions socials. A més, des dels territoris de sud de l'Estat es denuncia la militarització del rescat a l'Estret per part del «Mando Único» (Guàrdia Civil), mentre disminueix l'autonomia de rescats de Salvament Marítim, així com la participació de vaixells militars de FRONTEX en rescats en alta mar.

Tristament, la violència policial segueix ben present en tots els Centres d'Internament d'Estrangers de l'Estat, intensificant-se fins al punt de provocar diversos intents de suïcidi. Al juliol d'enguany es va produir la mort de Marouane Aboubaida, 5 dies abans de complir 24 anys. Temem que aquesta mort, que en aquests moments és en ple procés judicial, acabi un cop més arxivada i sense aconseguir reparació.

Les reformes i suposades "millores" en els Centres d'Internament d'Estrangers responen a un rentat de cara d'institucions racistes que busquen així justificar la privació de llibertat i la vulneració de drets fonamentals de les persones. L'internament en un CIE i la dificultat de comunicació amb l'exterior suposa la pèrdua del contacte amb el seu entorn actual i amb el del seu país d'origen.

La Campanya pel tancament dels CIE i la fi de les deportacions exigeix:
  • El tancament immediat i incondicional dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), Centres d'Estada Temporal d'Estrangers (CATE) i tots els centres de privació de llibertat a les persones migrants. 
  • La fi de les deportacions per qualsevol via (terrestre, aèria o marítima). 
  • El cessament de la criminalització de les nenes, nens i adolescents per part de mitjans de comunicació, grups polítics feixistes i de la falsa esquerra. 
  • La fi de pràctiques racistes com les batudes per perfil ètnic, les devolucions en calent i les deportacions exprés. 
  • El cessament de l'abús policial, emparat per l'opacitat i arbitrarietat que caracteritza el racisme institucional. 
  • Que s'aclareixin les causes de la mort de Marouane Aboubaida i s'iniciï una investigació objectiva i independent de totes les morts en els Centres d'Internament d'Estrangers. 
  • La derogació de la Llei d'Estrangeria
Apel·lem a la gent dels barris, pobles i col·lectives a fi que no permetin la pèrdua de cap veïna més, víctima de la Llei d'Estrangeria.

#NiUnaVeïnaMés víctima del #RacismeInstitucionaldimecres, 4 de desembre de 2019

Contra la impunitat en el CIE de Barcelona [CAT, més avall en castellà]
[COMUNICAT]

El CIE és un espai de vulneració de drets que forma part del sistema de control i deportació de les persones migrants sobre la base de criteris de perfil racial i d'origen. Fa anys que denunciem que la seva existència és una mostra del racisme institucional i per això continuem exigint el seu tancament. No obstant això, també des de fa anys treballem, en el camí cap al tancament, per aconseguir que es respectin els drets de les persones privades de llibertat en el CIE.

Volem alertar l'opinió pública sobre la impunitat que s'està vivint en el CIE en l'actualitat, fruit de la passivitat de l'actual direcció del CIE i dels operadors jurídics quan es produeix una situació de violència institucional.

En quatre casos de denúncies realitzades en els últims 3 anys la persona denunciant ha estat deportada sense que se li hagi pres declaració com a denunciant i sense que hagi estat visitat per un metge forense. Així mateix, la mateixa situació ha succeït amb persones que podien ser testimonis dels fets. Entenem que la no recerca amb celeritat d'aquestes denúncies provoca una situació en la qual no es poden investigar els fets, cosa que genera una impunitat total.

Un dels casos més greus és el que es va viure el 16 de setembre de 2017, data en què més de 10 interns van ser agredits de manera greu per la policia nacional com a càstig després d'un intent de fugida. Les nostres entitats van presentar una denúncia en nom de 3 dels interns i es var sol·licitar que es prenguessin mesures urgents per tal de preservar la prova, tal com fem en tots els casos. Les tres persones van ser deportades i malgrat això en l'actualitat encara s'estan investigant els fets. El següent pas que ha de dur-se a terme és la declaració de les persones denunciants, ja que no se’ls va prendre declaració en el moment dels fets, i ens trobem que en aquest moment una és a Algèria i amb les altres dues hem perdut el contacte.

És per això que entenem que és imprescindible que, quan arriba una denúncia al jutjat de guàrdia sobre violència institucional en el CIE, el jutjat prengui mesures urgents a fi d’assegurar la pràctica de la prova, tenint en compte que la persona que es troba en el CIE pot ser deportada en qualsevol moment i que la deportació depèn del mateix cos que eventualment podria ser responsable d'una situació que podria arribar a ser delictiva.

D'altra banda, considerem que és necessari que s'adopti, en aquells casos que es consideri necessari sobre la base de la gravetat dels fets i la necessitat de salvaguardar la prova, la mesura cautelar de suspensió de la deportació de manera temporal, tal com es va acordar per diversos jutjats l'any 2014.

La situació actual ha instaurat una forta por a denunciar, ja que en no actuar els operadors jurídics ni la direcció del CIE per protegir les eventuals persones agredides, aquestes són deportades de manera ràpida i s’evita així la investigació dels fets. Hem conegut casos de violència institucional que no han estat denunciats.

Seguirem treballant contra la violència institucional en el CIE. Seguirem reclamant el tancament dels CIE i la fi de les deportacions. Seguirem lluitant per l'abolició de la Llei d'Estrangeria, llei que empara i promou tantes vulneracions de drets i situa el racisme en el nucli mateix de la nostra societat.

IrídiaTanquem els CIE

#ProuImpunitatCIE

11D. Xerrada de Tanquem els CIE a Granollers

Dimecres 11 de desembre Tanquem els CIE anirem a Granollers a parlar de la lluita per tancar els CIE, aturar les deportacions i abolir la llei d'estrangeria.
Organitza: Granollers vol acollir.
Dimecres 11 a les 19h. a Anònims, C/Ricomà, Granollers.


dimecres, 27 de novembre de 2019

Concentració davant del CIE per demanar la llibertat d'Achraf i Mohammed

El dimarts 26 de novembre, davant l'amenaça de deportació de dos de les persones migrants detingudes durant els aldarulls de Lleida, els col·lectius antiracistes de Barcelona van convocar una concentració davant del CIE de Zona Franca, on es troben retinguts.
Reproduïm el comunicat que es va llegir.


Nos encontramos hoy aquí, frente al CIE, rodeadas de calles de números y letras en un polígono industrial, que revela el carácter deshumanizante y deshumanizador de estas cárceles racistas, para exigir la liberación inmediata de Achraf, de Mohammed, y de todas las presas políticas de la Ley de Extranjería encerradas en los CIE.

Durante la escalada de represión policial tras la sentencia nefasta del Procés, y en el marco de la huelga del 18O, 4 personas fueron identificadas y detenidas por perfil racial en Lleida. Ayoub y Achraf fueron encarcelados en este CIE, y Mohammed y otro compañero en la cárcel de Ponent.

Ayoub fue deportado de manera forzosa hace una semana. El estado, quien custodiaba su persona y libertad, lo desapareció durante varios días y negó información sobre su paradero a su pareja, família, y abogadas, que finalmente supieron que había llegado a Marruecos al cabo de 2 días.

Mohammed salió en supuesta libertad hace unos días tras estar en prisión preventiva, y al salir lo detuvo el CNP para volverlo a encerrar en el CIE y así poder expulsarlo del territorio. Achraf sigue desde hace más de un mes privado libertad en este centro de la verguenza, esperando también una deportación forzada.

Estos encarcelamientos y deportaciones forzadas e injustas están lejos de ser una anomalía en el sistema. Por el contrario, la deportación es una herramienta más del Estado Racista en buen funcionamiento. El racismo institucional a través de la ley de extranjería criminaliza, persigue, ilegaliza y expulsa a nuestres compañeres cada día. Esta ley violenta produce presas políticas cada día que reprime y castiga la libertad de movimiento y a la desobediencia a las fronteras del estado.

Las identificaciones y detenciones por perfil racial son prácticas policiales ilegales, aunque cotidianas. En muchos casos, estas prácticas se utilizan para llenar CIEs y vuelos de deportación. Pero que quede claro: en todos los casos, son prácticas degradantes.

La solidaridad antirepresiva debe reconocer y actuar con las compañeras que no solo viven la violencia policial en contextos de protesta, sino que la viven por el mero hecho de estar en el espacio público. Su presencia en el territorio desafía las estructuras de la Europa fortaleza que si bien no consigue impedir el movimiento de las personas, sí vulnera derechos y niega el derecho a la vida. Las deportaciones trituran proyectos de vida, comunidades, redes de afecto, y todas las posibles y probables vulneraciones de derechos quedan en la absoluta impunidad.

Cabe recordar que a veces cuando hablamos de racismo y violencia estructural pareciera que los responsables se escondan en un ente abstracto, o que sólo sea responsabilidad del estado central. La realidad es que las instituciones catalanas y administraciones locales obedecen este orden racista y lo perpetúan. Lo hacen cuando imponen el requisito obligatorio de la lengua catalana para obtener un informe de arraigo favorable, sin el cual se puede activar todos los mecanismos policiales y judiciales para privarte de libertad y expulsarte. Lo hacen cuando los ayuntamientos se niegan a empadronar, negando el acceso a la salud pública y condenando a la irregularidad administrativa, la cual instala la deportabilidad e ilegalización como catalizadores de miedo y disciplinamiento.

El conjunto de leyes y mecanismos deportadores hacen posible que una denuncia por agresión machista pueda terminar con un expediente de expulsión para la agredida denunciante. Que denunciar malas condiciones y explotación laboral también sea objeto de deportabilidad.

El racismo institucional sostiene el orden capitalista, patriarcal y colonial. Decimos que basta, que no queremos vivir más en una sociedad como esta.

Celebramos estar juntes hoy, y gritamos que Achraf y Mohammed tienen su vida y sus redes aquí. que se quedan!!!

Libertad para Achraf, Libertad para Mohammed, y Fuego a la ley de extranjería!


dilluns, 25 de novembre de 2019

26N. Concentració davant del CIE per la llibertat dels presos polítics migrants

Dimarts 26 de novembre, cal demostrar davant del CIE el que pensem de la llei d'Estrangeria que omple els CIE de presos políticos migrants. Tanquem els CIE, aturem les deportacions, abolim la llei d'Estrangeria!!Concentració convocada pels col·lectius antiracistes de Barcelona.