dilluns, 6 de juliol de 2020

Presentació de l'informe 2019 del SJM

El dimarts 7 de juliol, a les 11:30h, la Fundació Migra Studium ens ha convidat a participar en l'acte de presentació de l'informe  2019 del SMJ "Deu anys mirant cap a una altra banda", que aquest any commemora els deu anys d'informes sobre els Centres d'Internament d'Estrangers.  Gràcies per convidar-nos!

Acte amb Stop Mare Mortum de Sants

Dimecres, 8 de juliol, a les 18:30h, participarem en l'acció de denúncia organitzada per Stop Mare Mortum a la Plaça Nova de Sants (Barcelona).


dilluns, 15 de juny de 2020

Razones para exigir un cambio radical de la política migratoria - #15JCIErre

[Castellano, català a continuació]

"Los que van a ocupar los CIE son los héroes de la pandemia, los que están cosiendo las batas, los que están cosiendo mascarillas, los que están cosiendo gorras de médico, los que están cuidando, los que están limpiando, los que están trabajando en el campo para permitir a los confinados de comer" - Lamine Sarr, Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes de Barcelona
A pesar de las numerosas voces que reclaman la regularización de todas las personas migrantes y la eliminación del racismo institucional, el Estado pretende reabrir los CIE en cuanto se abran las fronteras. En el CIE de Barcelona, además, con un módulo para encerrar mujeres.

No lo podemos permitir.

Son muchas las razones para exigir un cambio radical de la política migratoria, que hoy por hoy es profundamente racista y discriminatoria.

¡Cerremos los CIE, paremos las deportaciones, deroguemos la Ley de Extranjería!
#15JCIErre · #LosCIEsNoSeAbren!


Colectivos y organizaciones que han colaborado en este vídeo:

diumenge, 14 de juny de 2020

Informe: "Cronología del CIErre"

El COVID19 va fer tancar tots els CIE de l'Estat després de 50 dies de vulneracions de DDHH i negligències. El racisme institucional no va donar treva.
Les companyes Maria Pamarés i María Peñalosa, de Mundo en Movimiento, col·lectiu integrat en la Campanya estatal pel tancament dels CIE i la fi de les deportacions, han recollit en un informe la cronologia dels fets que van acabar amb tots els CIE de l'Estat buits de persones retingudes.

Resumim la cronologia. Podeu consultar l'informe sencer aquí: Cronología del CIErre
 • El 14/març es va activar l'Estat d'alarma i el 16 es va ordenar el tancament de fronteres. Aquest mateix dia el Ministeri d'Interior va ordenar la deportació de persones a Algèria per via marítima en plena pandèmia del COVID19. Entitats de DDHH es mobilitzen.
 • Informem de la deportació imminent de persones a Algèria i demanem el tancament de tots els centres i l'alliberament dels interns davant l'emergència sanitària i la manca d'assistència mèdica als CIE.
 • El 17/març tracten de fer deportacions. L'Associació d'Advocats Extrangeristes presenta una queixa al Defensor del Poble: "si l'expulsió no es pot fer, l'internament ha d'acabar immediatament i la persona ha de ser posada en llibertat"
 • A Madrid els interns viuen una total "desprotecció enfront del COVID-19” i informen que inicien “una vaga de fam com a forma de protesta pacífica” i que els estan negant les proves “encara que diverses persones presenten símptomes de COVID-19 
 • El 18/març en plena pandèmia del COVID19, 470 persones estan privades de llibertat injustament: A Zona Franca, 30; a  Hoya Fría, 26;  a Aluche, 149;  a Barranco Seco, 69;  a Sapadors, 60; a  Sangonera la Verde, 90; a  Algeciras, 45.
 • El 19/març alliberen tots els interns del CIE de Zona Franca. El dia abans un dels interns havia denunciat una  agressió brutal per part de la policia nacional. "Un intern del CIE de Barcelona denuncia cinc policies nacionals per apallissar-lo". 
 • La Campanya Estatal pel Tancament dels CIE i la fi de les deportacions emet un comunicat exigint el compliment de “les recomanacions del Defensor del Poble, així com la paralització de les deportacions davant l'emergència sanitària pel Covid-19” 
 • El 26/març el sindicat de la PN confirma que un dels agents de policia del CIE de Hoya Fría ha donat positiu en Covid. A Madrid encara resten tancades 23 persones; a València, 32; a Múrcia al voltant de 60; a Canàries i d'Algesires no hi ha informació. 
 • El 28/març interns del CIE de València difonen un vídeo en el qual mostren les condicions d'amuntegament, malgrat l'ordre expressa del jutjat de control de limitar l'ocupació de les habitacions a un màxim de tres persones.
 • El 28/març, quan ja són més de 100 països els que han prohibit l'entrada en el seu territori a les persones procedents d'Espanya, compareix el director adjunt operatiu de la PN havent-se produït intents de deportació a Algèria, Mauritània i Colombia.
 • El 30/març encara hi ha 9 persones internes a Madrid, 29 a València, 50 a Múrcia i 4 a Algesires. La situació que es viu als CIE de Canàries és extrema com relata @CIENOCanarias.
 • L'1 d'abril, tres dels quatre interns del CIE d'Algesires comencen una vaga fam
 • El 2 d'abril es buida el CIE d'Aluche i aquella setmana Nacions Unides diu: "la situació de reclusió de persones migrants i refugiades pot esdevenir una situació letal per brots de Covid i haurien de ser alliberats immediatament".
 • En plena pandèmia del Covid-19, Irídia i altres col·lectius de DDHH denuncien que es produeixen batudes racistes.
 • El 6/maig, després de 50 dies de vulneracions de drets i negligències, els CIE de tot l'estat queden buits
 • Des de la Campanya estatal pel tancament dels CIE i la fi de les deportacions exigim el tancament definitiu dels CIE .
Per tot això, demà 15J, Dia estatal de la lluita contra els CIE, moltes veus exigirem un canvi radical de la política migratòria, canvi que inclou el tancament definitivament dels CIE.

#LosCIEsNoSeAbren         #CIEMaiMés


divendres, 12 de juny de 2020

Situació als CIE de l'estat durante la pandèmia COVID-19

Fa uns dies, diversos membres de la Campanya Estatal pel Tancament dels CIE i la Fi de les Deportacions vam fer una sessió informativa online sobre les situacions que s'han donat als CIE de l'estat espanyol durant el període d'alarma per la pandèmia del COVID-19, i el procés que ha portat a l'alliberament dels interns de cada territori*. Alliberament i buidatge dels centres, però, que serà tan sols temporal, i no la #LibertadyCIErre definitiu que demanem els moviments socials.

Mentre seguim pressionant per la no reobertura dels Centres d'Internament d'Estrangers, creiem interessant veure com han variat els terminis i les situacions a diferents CIE de l'estat, mostrant un cop més l'arbitrarietat que "regula" gairebé tot el que envolta els CIE i la Llei d'Estrangeria.


*Aquest vídeo, del 26 de maig, complementa i actualitza el resum de la situació del 23 de març.