divendres, 23 de gener del 2015

Capacitació en defensa dels DDHH i en denúncia de la tortura

S'ha obert la matrícula d'un curs que us recomanem i en el qual participen com a ponents membres de Tanquem els CIEs:



Curs d'extensión universitària:

“Capacitació en la defensa dels Drets Humans i en la denúncia de la tortura”


Organitza: Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona

Col·labora: Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura

Tota  la informació en el blog: prevenciontortura.org/cursos_cpdt

“Aquest curs, que realitzem per quarta edició, pretén generar un espai de trobada de professionals, activistes i estudiants de l’àmbit de la protecció dels drets humans en el marc del sistema penal i les privacions de llibertat. Ho farem a través de la reflexió, l’aprenentatge i el debat col·lectiu, construint entre tots/es eines útils i empoderadores. Volem tractar l’àmbit de la intervenció directa en la defensa dels drets humans des d’una perspectiva integral, interseccional i multidiciplinar. Així mateix tenim la intenció que es tracti d’una formació eminentment pràctica, on ens confrontem amb situacions reals, i que serveixi per reforçar el treball que realitzen els/les professionals, activistes i organitzacions de manera quotidiana”.

TEMARI

BLOC I – JURÍDIC
Divendres 13 de març (Aula 5 edifici principal Facultat Dret UB)
18 – 19h: Presentació del Curs. Perspectiva, enfocament, metodologia. Aina Nadal Sard (Col·lectiu U(o)RDINT) i Andrés G. Berrio (Advocat i membre de l’OSPDH-UB).
19 – 21h: La defensa dels Drets Humans a l’actualitat. Mirades, perspectives i desafiaments.
Lluïsa Domingo (Advocada i membre de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura).
Iñaki Rivera Beiras (Professor de la UB i director del OSPDH-UB).
Dissabte 14 de març (Seu de La Federació Catalana d’ONG´s per la Pau – Carrer Tàpies 1-3)
10 – 11 h: Introducció. A càrrec d’Aina Nadal Sard (Col·lectiu U(o)RDINT).
11 – 12.30h: La denúncia jurídica de vulneracions de drets humans. Laia Serra Perelló (Advocada i membre de l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) i Anaïs Franquesa Griso (Advocada i membre de l’ Institut Català de Drets Humans).
13 – 13. 45 h: Una aproximació a la situació a les presons. Andrés G. Berrio (Advocat i membre de l’OSPDH-UB).
[Menjar]
16 h: Vulneracions de Drets Humans en el procés migratori. Xavier Muñoz (Advocat de Tanquem els Cies i membre del OSPDH-UB).
16. 45 – 17.30 h: Una especial mirada a la situació dels menors tutelats i sota mesures de justícia juvenil. Ainhoa Douhauibi (educadora social i membre de Tanquem els CIES).
17.45 – 19.30 h: Cas pràctic: La denúncia de situacions de vulneració de drets humans. Per Aina Nadal, Andrés G. Berrio i Xavier Muñoz

BLOC II – ESTRATÈGIA, COMUNICACIÓ I INCIDÈNCIA POLÍTICA
Divendres 17 d’abril (Aula 5 edifici principal Facultat Dret UB)
18h: Espai de seguiment del curs.
18.30 – 20.30h: El litigi estratègic i la denúncia de vulneracions de drets humans davant d’ instàncies internacionals. Patricia Goicoechea (Advocada i Directora adjunta de Rights International Spain). David Bondia (Professor de la UB i director del Institut Català de Drets Humans).
Dissabte 18 d’abril (Seu de la Federació Catalana d’ONG’s per la Pau – Carrer Tàpies 1-3)
10.30h Estratègies comunicatives de denúncia de situacions de vulneració de drets humans
Andrés G. Berrio (Advocat i membre de OSPDH-UB). Xavier Artigas i Xapo Ortega (Productora Metromuster, directors de Ciutat Morta). Jesús Rodriguez (Periodista en el Setmanari La Directa).
12.30 – 14h Processos i mecanismes d’incidència política front vulneracions de Drets Humans. David Fernández (Membre de la Coordinadora Prevenció Tortura i Diputat de les CUP). Nicola Tanno (Membre de l’Associació Stop Bales Goma). Marc Serra Solé (Membre de l’Observatori DESC).
     [Menjar]
16 – 17.15 h: La defensa dels drets humans des d’una perspectiva interseccional: Gènere, classe, raça. Cooperativa Eines.
17.30 – 19.30 h: Taller. Estratègies comunicatives i incidència social i política davant de vulneracions de drets humans. Andrés G. Berrio (Advocat i membre OSPDH-UB) i Mireia Vehí Cantenys (Membre de Tanquem els Cies).
BLOC III – PSICOSOCIAL
Divendres 8 de maig (Aula 5 edifici principal Facultat Dret UB)
18.30 h: Espai de seguiment del curs.
18.30 – 20.30 h: Les conseqüències psicosocials del tancament i dels maltractaments i la tortura. Anàlisi i estratègies d’afrontament. Ohiane Barrios (Psicòloga forense i membre de Jaiki Hadi). Ohiana Etxebarrieta (Investigadora de l’Emagin – Centre de Formació i Investigació Feminista)
Dissabte 9 de maig (Seu de la Federació Catalana d’ONG’s per la Pau – Carrer Tàpies 1-3)
10 – 14h: Taller “La mirada psicosocial en la defensa dels Drets Humans”. Col·lectiu d’Intervenció Psicosocial U(o)RDINT
16 – 17 h: Espai de valoració del curs. Projeccions i propostes.
17.30 – 19.15 h: Experiències de resistència i resiliència davant de vulneracions de Drets Humans. Ester Quintana (Afectada per impacte de bala de goma i membre de Ojo con tu Ojo). José Solis (Expres afectat per situacions de tortura). Mariana Huidobro (Mare de Rodrigo Lanza, una de las persones que va patir el cas del 4 de febrer, en el qual es basa el documental Ciutat Morta).
     [Cloenda del curs]
Més informació i matriculació on line: prevenciontortura.org/cursos_cpdt