dijous, 13 de febrer del 2014

“Escrache” al Prat a la companyia Air Europa per lucrar-se amb els Vols de la Vergonya #BoikotAirEuropa

 

CATALÀ [Más abajo en castellano]

Justament avui, quan aquesta companyia noliejava 2 macrovols destí Dakar i Ceuta via Jerez, els i les activistes han irromput en l'aeroport amb cartells i han desplegat una gran pancarta amb el text "Air Europa es lcura amb les deportacions". Durant l'acció també han informat les persones passatgeres dels vols comercials de la companyia.

Els denominats com Vols de la Vergonya són vols especials de deportació que realitzen algunes companyies en conveni amb l'Estat espanyol. Les persones que hi són deportades, són portades a la força per la policia generant situacions de violència policial, algunes emparades pel protocol de repatriacions que permet portar les persones lligades durant hores amb brides.
Com ja és habitual, aquests vols han vingut precedits de batudes racistes il·legals dirigides, en aquest cas, a població Senegalesa i Marroquina. La setmana passada denunciaven una batuda racista a la plaça Creu Roja d'Oviedo que va acabar amb la detenció d'una persona d'origen senegalès. I dimarts passat, la policia va entrar a l'interior del local de l'Associació de Senegalesos de Terrassa sense cap ordre judicial ni queixa veïnal "a la caça" de persones Senegaleses. L'actuació policial va acabar amb dos detinguts que finalment, i gràcies a la ràpida resposta veïnal, van quedar en llibertat.

El negoci d'Air Europa, part del grup Globalia, s'expandeix a costa de substituir turistes per persones deportades. Actualment  hi ha un conveni en vigor amb l'Estat espanyol per valor de 11.880.000 €  - pagat amb diners públics - per executar macrovols de deportació. Entre els amos de la companyia trobem Juan José Hidalgo i Abel Matutes, exministre d'Aznar.

Amb  l'acció d'avui Tanquem els CIE, juntament amb  altres organitzacions de drets humans, es sumen a les accions de visibilització d'una Campanya de  "escrache" dirigida contra Air Europa per denunciar els Vols de la  Vergonya .


CASTELLANO
Escrache en el Prat a la compañía Air Europa por lucrarse con los Vuelos de la Verguenza

Esta mañana un grupo de activistas ha realizado un escrache en el Aeropuerto de El Prat para denunciar la participación de la compañía Air Europa en los denominados Vuelos de la Verguenza,  dedicados exclusivamente a la deportación de personas en situación irregular en el Estado Español.
Justamente hoy, cuando esta compañía fletaba dos macrovuelos destino Dakar y Ceuta via Jerez, activistas han irrumpido en el aeropuerto con carteles y han desplegado una gran pancarta con el texto "Air Europa se lucra con las deportaciones". Durante la acción han informado a los pasajeros de los vuelos comerciales de la compañía.

Los denominados como Vuelos de la Verguenza son vuelos especiales de deportación que realizan algunas compañías en convenio con el Estado español. Las personas que son deportadas en ellos, son llevadas a la fuerza por la policía generando situaciones de violencia policial, algunas amparadas por el protocolo de repatriaciones que permite llevar a las personas atadas durante horas con bridas.

Como ya es habitual, estos vuelos han venido precedidos de redadas racistas ilegales dirigidas, en este caso, a población Senegalesa y Marroquí. La semana pasada, denuciaban una redada racista en la plaza Cruz Roja de Oviedo que acabó con la detención de una persona de origen senegalés. Y el pasado martes, la policia entró en el interior del local de la Asociación de Senegaleses de Terrassa sin ninguna orden judicial ni queja vecinal "a la caza" de personas Senegalesas. La actuación policial acabó con dos detenidos que finalmente, y gracias a la rápida respuesta vecinal, quedaron en libertad.

El negocio de Air Europa, parte  del grupo Globalia, se expande a costa de  sustituir turistas por  personas  deportadas. Actualmente hay un Convenio en vigor con el Estado  español por valor de 11.880.000€  -pagado con dinero público- para ejecutar  macrovuelos de deportación. Entre los dueños de la compañía, encontramos a Juan José  Hidalgo y Abel  Matutes, ex-ministro de Aznar.

Con la acción de hoy Tanquem els CIE's, juntamente con otras organizaciones de DDHH, se suman a las acciones de visibilización de una Campaña de Escrache dirigida contra Air Europa para denunciar los Vuelos de la Verguenza.