Qui som


Qui som i què fem?

Som un col·lectiu que treballa pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers,  la fi de les deportacions forçades i l’abolició de la Llei d’Estrangeria i de tot l’entramat jurídic racista i patriarcal.

Considerem els CIE com la punta de llança d’una política migratòria violenta i racista, que discrimina les persones pel seu origen i que s’expressa també en les batudes per perfil ètnic, les deportacions forçades i nombroses mesures de violència institucional i racisme quotidià que omplen la vida de les persones migrants de fronteres que són invisibles per a la ciutadania autòctona.

Ens coordinem amb col·lectius similars de tot l’Estat, agrupats en la Campanya estatal pel tancament dels CIE i la fi de les deportacions.Com va néixer Tanquem els CIE?

La mort d’Idrissa Diallo la nit de reis de 2012 mentre estava internat al CIE de la Zona Franca va ser el detonant per a la creació de Tanquem els CIE.

Abans de la creació de l’actual centre a la Zona Franca, el soterrani de la comissaria de la Verneda ja complia les funcions de CIE i ja hi havia col·lectius i persones que denunciaven la seva existència.

Des del seu inici, la campanya Tanquem els CIE sempre ha estat formada per individualitats de diferents procedències i tendències. Tanquem els CIE no demana ni rep cap tipus de subvenció.


Què fem?

Visibilitzar els CIE i tot l'entramat del sistema de fronteres, mitjançant xerrades i accions, atès que els envolta una gran opacitat. 
Vigilar el CIE i denunciar les contínues vulneracions de drets que s'hi produeixen: maltractaments, irregularitats administratives, abusos... 
Procurar millores en les condicions de vida dels interns, mitjançant queixes i demandes davant la justícia. 
Investigar i denunciar els mecanismes de deportació, en especial les deportacions exprés (realitzades des de comissaria, en un màxim de 72 hores i sense cap garantia jurídica). 
Denunciar l’entramat d’interessos econòmics que s’amaga rere el negoci de les deportacions (des de FRONTEX i les companyies de transport a altres empreses de tots els àmbits que hi fan negoci). 
Aprofundir i ampliar la mirada crítica cap a l’organització social basada en uns principis de “seguretat” i no en les persones i els seus drets fonamentals. 
Donar suport a totes les iniciatives que treballen contra el racisme, el colonialisme i el patriarcat.

Aquí trobaràs una relació dels fets més assenyalats de la nostra història: Cronologia