divendres, 25 de setembre del 2020

Comunicat davant la reactivació dels CIE


[Català, más abajo en castellano]

Comunicat signat per entitats i col·lectius de tot l'Estat

Les entitats que visitem els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE):

* Denunciem que a data 23 de setembre de 2020 el Govern ha anunciat la represa de l’activitat en els CIE per internar persones de determinades nacionalitats que arribin en pastera a les costes espanyoles.

* Ens oposem frontalment a la represa de les detencions en aquests espais de vulneració de drets i sofriment.

* Apel·lem a les autoritats competents a fi que acabin definitivament amb aquesta mesura desproporcionada i injusta.

25 de setembre de 2020. Els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) han estat buits durant mesos, període en el qual no s’han dut a terme internaments ni expulsions, demostrant una vegada més que no són necessaris en el marc de la gestió migratòria. No obstant això, aquesta treva ha durat poc i el Govern ha ordenat privar de llibertat persones en aquests centres, posant una altra vegada en funcionament aquestes institucions disfuncionals que disten de ser llocs amb garantia de drets i condicions de vida digna.

Portem anys denunciant les deficiències estructurals i de serveis greus que presenten tots els CIE d’Espanya, que a més d’incomplir la normativa i diferents disposicions judicials, impossibiliten el compliment de les mesures sanitàries adequades a la situació d’emergència en què encara ens trobem i que fan que l’internament a hores d’ara sigui no només injust sinó insalubre i insegur.

Quan va començar la pandèmia vàrem advertir el Ministeri d’Interior sobre els riscos de contagi que implicava mantenir persones retingudes als CIE. Finalment, els últims dies de març, dos joves migrants nouvinguts en pastera i tancats al Centre de Barranco Seco, a les Illes Canàries, es van contagiar de coronavirus per un infermer que treballava allà i a un centre de salut de la zona. Durant aquest temps, no s’han dut a terme reformes de cap naturalesa que hagin suposat un canvi en les condicions d’internament perquè ara s’entengui que sí es garanteixen els drets més bàsics.

Els CIE són espais de gestió policial opaca, plena d’irregularitats i que deixa desemparades les persones que són tancades darrere dels seus murs. Ara s’anuncia una estratègia clara, que persegueix internar persones nouvingudes en pasteres de nacionalitat algeriana i marroquina o que arriben de Mauritània. Un cop més, es reflecteix l’ús dels CIE com una eina de la gestió migratòria, que utilitza l’internament per a la deportació allà on la correcta identificació de persones amb necessitats especials de protecció és crucial.

Per tot això,

* Apel·lem a la responsabilitat de les autoritats competents perquè prenguin mesures adequades per garantir tots els drets de les persones migrants a Espanya amb independència de la seva situació administrativa. 

* Exigim la clausura de tots els CIE i la fi de l’internament per ser una mesura desproporcionada i injusta, d’escassa garantia constitucional, amb un caràcter hostil i repressiu indubtable i que és una taca en un Estat de dret.

* Igualment, fem una crida perquè s’acabi amb les deportacions racistes i discriminatòries, amb la tancada durant 72 hores als Centres d’Atenció Temporal d’Estrangers (CATE), que actuen com extensions de comissaries, que són espais que ni tan sols compten amb desenvolupament normatiu propi, i ens sumem a les reivindicacions recollides en la campanya #RegularizacionYa

Juntament amb altres entitats que també treballen per a la protecció dels drets humans demanem el desmantellament de les polítiques inhumanes d’internament, devolució i expulsió. Apostem per una reforma migratòria integral, que inclogui el tancament dels CIE i la fi de les deportacions per evitar tant sofriment inútil, al mateix temps que exigim polítiques que promoguin l’acollida digna.

(Vegeu més avall la llista de col·lectius signants)





[Castellano, més amunt en català]

Comunicado firmado por entidades y colectivos de todo el Estado


Las entidades que visitamos los Centros de Internamiento de Extranjeros (CIE):

* Denunciamos que a fecha 23 de septiembre de 2020 el Gobierno ha anunciado el reinicio de la actividad en los CIE para internar a personas de determinadas nacionalidades que lleguen en patera a costas españolas.

Nos oponemos frontalmente al reinicio de las detenciones en estos espacios de vulneración de derechos y sufrimiento.

* Apelamos a que las autoridades competentes acaben definitivamente con esta medida desproporcionada e injusta.

25 de septiembre de 2020. Los Centros de Internamiento de Extranjeros (CIE) han estado vacíos durante meses, periodo en el que no se han llevado a cabo internamientos ni expulsiones, demostrando una vez más que no son necesarios en el marco de la gestión migratoria. Sin embargo, esta tregua ha durado poco y el Gobierno ha ordenado privar de libertad a personas en estos centros, poniendo otra vez en funcionamiento estas instituciones disfuncionales que distan de ser lugares con garantía de derechos y condiciones de vida digna.

Llevamos años denunciando las deficiencias estructurales y de servicios graves que presentan todos los CIE de España, que además de incumplir la normativa y diferentes disposiciones judiciales, imposibilitan el cumplimiento de las medidas sanitarias adecuadas a la situación de emergencia en la que todavía nos encontramos y que hacen que el internamiento en estos momentos sea no sólo injusto sino insalubre e inseguro. 

Cuando comenzó la pandemia advertimos al Ministerio de Interior sobre los riesgos de contagio que implicaba mantener a personas retenidas en los CIE. Finalmente, en los últimos días de marzo dos jóvenes migrantes recién llegados en patera y encerrados en el Centro de Barranco Seco, en las Islas Canarias, se contagiaron de coronavirus por un enfermero que trabajaba allí y en un centro de salud de la zona. Durante este tiempo, no se han llevado a cabo reformas de ninguna naturaleza que hayan supuesto un cambio en las condiciones de internamiento para que ahora se entienda que sí se garantizan los derechos más básicos.

Los CIE son espacios de gestión policial opaca, llena de irregularidades y que deja desamparadas a las personas que son encerradas detrás de sus muros. Ahora se anuncia una estrategia clara, que persigue internar a personas recién llegadas en pateras de nacionalidad argelina y marroquí o que llegan de Mauritania. Una vez más, se refleja el uso de los CIE como una herramienta de la gestión migratoria, utilizando el internamiento para la deportación allí donde es crucial la correcta identificación de personas con necesidades especiales de protección.

Por todo ello, 

* Apelamos a la responsabilidad de las autoridades competentes para que tomen medidas adecuadas para garantizar todos los derechos de las personas migrantes en España con independencia de su situación administrativa.

* Exigimos la clausura de todos los CIE y el fin del internamiento por ser una medida desproporcionada e injusta, de escasa garantía constitucional, con un indudable carácter hostil y represivo, siendo una mancha en un Estado de derecho.

* Igualmente, hacemos un llamamiento para que se acabe con las deportaciones racistas y discriminatorias, con el encierro durante 72h en los Centros de Atención Temporal de Extranjeros (CATE), que actúan como extensiones de comisarías, que son espacios que ni siquiera cuentan con desarrollo normativo propio, y nos sumamos a las reivindicaciones recogidas en la campaña #RegularizacionYa 

Junto con otras entidades que también trabajan para la protección de los derechos humanos pedimos el desmantelamiento de las políticas inhumanas de internamiento, devolución y expulsión. Apostamos por una reforma migratoria integral, que incluya el cierre de los CIE y el fin de las deportaciones para evitar tanto sufrimiento inútil, a la par que exigimos políticas que promuevan la acogida digna.


Signen aquest comunicat / Firman este comunicado (Actual. 5/octubre/2020) 

1 Abraza Africa
2 Abriendo Fronteras Guadalajara
3 Abrir Brecha
4 Acció Catòlica General Barcelona
5 Acción en Red Madrid
6 ADNV(Acción directa Noviolenta)
7 Afromurcia en Movimiento
8 ALBOAN
9 Algeciras Acoge
10 Alianza por la Solidaridad-Action Aid
11 Alternativa Antimilitarista. Moc Las Palmas
12 Andalucía Acoge
13 Anticapitalistas Región de Murcia
14 Asamblea de Apoyo a Personas Migrantes de Salamanca La Tavaya
15 ASISTI (Asociacion Solidaridad Igualdad Sostenibilidad Trabajo Integral)
16 Asoc. Nourdine - Asociación Cultural La Paz
17 Asociacion Amig@s de El Alto-Bolivia de Murcia
18 Asociación Apoyo
19 Asociación Atalaya Intercultural
20 Asociación At-tawba
21 Asociación Baolar
22 Asociación Claver SJM
23 Asociación de Guinea y amigos. Valencia
24 Asociación de Mujeres de Guatemala AMG
25 Asociación de Mujeres socio intercultural de Andalucía (ASIA)
26 Asociación de Nuevos Ciudadanos por la Interculturalidad
27 Asociación El Atochar
28 Asociación Empleadas de Hogar de Murcia
29 Asociación Intercultural de Profesionales del Hogar y los Cuidados – AIPHyC
30 Asociación Ivorien Murcia
31 Asociación Karibu
32 Asociación Marroquí para la Integración de los Inmigrantes
33 Asociación Mujeres de la Otra Orilla
34 Asociación Mujeres Kasofor
35 Asociación Musulmana por los Derechos Humanos
36 Asociacion Oficina de Derechos Sociales de Sevilla
37 Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA)
38 Asociación SEDOAC –Madrid
39 Asociación SERCADE
40 Asociación sociocultural La Dhákira
41 Asociación Sociocultural Nosotras por los cuidados y el empleo de hogar
42 Asociación t.i.c.t.a.c
43 Asociación Territorio Doméstico
44 Asociación traperos de Emaús de la región de Murcia
45 Asociación Valiente Bangla
46 Asociación Venezolanos Amigos del Mundo (AVAM)
47 Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH)
48 Atalaya
49 Ayeklauwn
50 Barbecho
51 Biznegra
52 Campaña CIEs NO – València
53 Campaña Estatal por el cierre de los Centros de Internamiento de Extranjeros y el fin de las deportaciones
54 Candombe
55 Caravana Obrim Fronteres
56 Caravana Obrim Fronteres Menorca
57 Cáritas
58 Casa Camerún Comunidad Valenciana – ONGD
59 CDE Dragones de Lavapiés
60 CEAR PV
61 CEDSALA
62 Centro Juvenil Amics
63 Centro Padre Lasa
64 Centro Socioeducativo Lestonnac
65 Centroamérica Feminista
66 CESÁfrica - Coordinadora de Entidades de Solidaridad con África
67 CGT Murcia
68 CIES no Granada
69 CIEs NO Motril
70 CIM Burkina
71 Círculo de silencio Murcia
72 CJAmics
73 CNAAE Comunidad Negra Africana y Afrodescendiente en España
74 Colectiva ADX Eslida
75 Colectiva de mujeres refugiadas exiliadas y migradas en Valencia
76 Colectiva de Trabajadores Africanos
77 Colectiva Mujeres con voz Valencia
78 Colectivo Indignado de Valladolid
79 Colectivo Peruanxs en Madrid
80 Colectivo Pronoia Murcia
81 Colectivo Prostitutas de Sevilla
82 Colectivo Sirirí
83 Colectivo Sur Cacarica
84 Comisión Catalana de Ayuda al Refugiado CCAR
85 Comissió de Defensa de l'Il·lustre Col·legi de l'advocacia de Barcelona
86 Comité de Solidaridad con Perú Pachamama de Alicante
87 Comunidades cristinas populares de Alicante
88 CONFER - Consejo Asesor de CONFER Migraciones
89 Convivir sin Racismo Murcia
90 Coordinadora Anti Represión Región de Murcia
91 Coordinadora de Barrios de Murcia
92 Coordinadora de Barrios, Madrid
93 Coordinadora Obrim Fronteres
94 CP San Carlos Borromeo
95 CRIDA contra el racisme i el feixisme
96 Diapó con África
97 Emergencia Frontera Sur Barcelona
98 Emergencias Frontera Sur Motril
99 En contra de los CIE
100 Ens Movem Sant Joan
101 Entreiguales
102 Entrepueblos-Entrepobles-Entrepobos-Herriarte
103 Equip de Pastoral Obrera de Badalona
104 Espacios Berakah
105 FAAM. Federación Asociaciones Africanas de Murcia
106 Federación asociaciones de rumanos de Andalucía FARA
107 FEDERACIÓN DE COMITES UMOYA
108 Federación SOS Racismo
109 Federación vecinales de Sevilla FEVES-FPAAVV
110 Feministas Antirracistas
111 Fraternitat Secular Carles de Foucauld
112 Fundació Comtal
113 Fundació Migra Studium
114 Fundació privada La Vinya, d'acció social
115 Fundación "Sevilla Acoge"
116 Fundación AMOVERSE
117 Fundación Ángel Tomás (FISAT)
118 Fundación Entreculturas
119 GOAC - Germanor Obrera d’AccióCatòlica
120 Granada Acoge
121 Granada Visible
122 HOAC de Murcia
123 HOAC València
124 Intersindical Región de Murcia
125 Intersindical Valenciana
126 Irídia - Centro por la Defensa de los Derechos Humanos
127 Irungo Harrera Sarea. Red de Acogida de Irun
128 Ivoirien de Murcia
129 Jornaleras de Huelva en Lucha
130 Kellys Unión Sevilla
131 Kifkif, Migraciones y Refugio LGTBI+
132 LA CARPA
133 La Comissió de Defensa, de l’ICAB
134 La nova usurpada
135 Médicos del mundo Comunidad Valenciana
136 Mesa d'Entitats de Solidaritat amb els immigrants
137 Mon sense Guerres i sense Violència
138 Motril acoge
139 Movimiento Estatal #RegularizaciónYa
140 Movimiento Wiphala España
141 Mujeres Supervivientes
142 Mundo en Movimiento
143 Mundubat
144 Murcia Acoge
145 No Name Kitchen
146 Obrim Fronteres Valencia
147 Observatorio de Racismo Institucional (RAIN)
148 Observatorio Derechos Humanos Samba
149 Oficina de Derechos Sociales de Sevilla
150 Ongi Etorri Errefuxiatuak Bizkaia
151 Organización de Residentes Bolivianos en Totana ( Murcia)
152 Organización Panafricana Española para los derechos humanos
153 PAREM. Asociación para las Personas Refugiadas y Migrantes residentes en la Región de Murcia
154 Perifèries
155 PeruanxsEnMadrid
156 Plataforma Bienvenid@s Refugiad@s La Rioja
157 Plataforma CIEs No Madrid
158 Plataforma contra la pobreza y la exclusión social de Alicante
159 Plataforma d’entitats cristianes amb els immigrants (Barcelona)
160 Plataforma de la Inmigración de Molina de Segura
161 Plataforma de solidaridad con los pueblos del Mediterráneo
162 Plataforma Personas Refugiadas de Cáceres
163 Plataforma por Honduras en Madrid
164 Plataforma Refugiados Mérida
165 Plataforma somos migrantes
166 Plaza de los Pueblos
167 Prodein Melilla
168 Proyecto Iusmigrante
169 Psicólogas y Psicólogos sin Fronteras
170 Pueblos Unidos- Fundación San Juan del Castillo
171 Red de Cuidados Antirracistas
172 Red de Hondureñas Migradas
173 Red de Mujeres Latinoamericanas y del Caribe
174 RED HEKIMA
175 Red Incola
176 Red Interlavapiés
177 Red Senda de Cuidados
178 Red Solidaria de Acogida
179 REDESSCAN(Red canaria en defensa del sistema público de Servicios sociales)
180 Servicio Jesuita a Migrantes Valencia - SJM Valencia
181 Servicio Jesuita al Migrante –España
182 Sindicato de Barrio. Lavapiés
183 Sindicato de Manteros de Madrid
184 Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes de Barcelona
185 SOEPIC
186 Solidaridad internacional Andalucía
187 Solidary Wheels
188 SOS Racisme Catalunya
189 SOS Racismo Madrid
190 Stop Mare Mortum
191 Tanquem els CIE
192 Tras la manta
193 Unitat contra el Feixisme i el Racisme- UCFR
194 València Acull
195 València és Refugi
196 Yay@flautas Murcia