dimecres, 21 de setembre del 2016

Exposició (in)VISIBLES

El dijous 22 de setembre, a les 19h. Tanquem els CIE farà una xerrada sobre la situació actual del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona a la Sala de conferències del Centre Cívic Can Felipa (plaça Josep Maria Huertas Claveria abans c. de Pallars, 277, Barcelona), en el marc de l'exposició “(in)VISIBLES”.  Gràcies per convidar-nos!

Així es defineix l'exposició en el web Festa Major del Poble Nou :
Aquest any l’exposició de Festa Major 2016 organitzada per les entitats del Poblenou és “(in)VISIBLES”, una exposició que vol donar veu a diversos testimonis de persones que han marxat de casa i han vingut a viure al Poblenou durant el segle XXI, tot mostrant-nos les múltiples causes i la complexitat d’una realitat que ens toca de ben aprop.

Del 9 de setembre a l’11 d’octubre de 2016, la sala d’exposicions del Centre Cívic Can Felipa acull aquesta mostra en la qual col·laboren diferents col·lectius del barri (Apropem-nos, Xarxa de Suport als Assentaments, Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou).

Des de fa mil·lennis les persones s’han desplaçat arreu del món, tan de forma col·lectiva com individual. Els processos migratoris, doncs, són una realitat que ve de lluny; les fronteres i les identitats s’esdevenen fluïdes, de manera que tots som una barreja de cultures que ens han fet tal com som avui en dia. Definir aquests processos i explicar les seves causes genera grans dificultats. Cada persona és un món: els mitjans de comunicació generalitzen perquè no tenen temps d’explicar-ho en profunditat, les definicions dels diccionaris es queden molt coixes i les dades o estadístiques dels organismes oficials simplifiquen i donen una visió molt freda d’aquesta realitat.

Tot i que el moviment de persones sempre ha existit, durant els darrers anys els processos migratoris han generat greus conflictes a nivell internacional. Mentre que Internet i la tecnologia digital han contribuït a construir un món cada dia més globalitzat i d’accés obert per a tots, els Estats caminen en direcció contrària, aixecant barreres i murs per evitar que la lliure circulació virtual sigui també una lliure circulació física. Però darrere de totes les xifres i notícies que ens arriben a través dels mitjans de comunicació hi ha noms propis, persones amb històries i sentiments que poques vegades coneixem. I no es tracta tampoc d’una realitat llunyana; a casa nostra convivim amb gent que ha vingut aquí buscant un futur millor. Durant el segle XXI el Poblenou ha vist com arribaven persones d’arreu del món, que s’integraven en la nostra societat, que lluitaven per tirar endavant i que feien arrels entre nosaltres, amb famílies que ja són els poblenovins i les poblenovines del present i del futur.

Aquesta realitat, doncs, no és quelcom llunyà; ens afecta i ens toca directament. Masses vegades girem la cara i no ens preocupa saber què passa en el nostre context més proper. Anem a la nostra i mirem aquell que és diferent amb recel, basant-nos només en prejudicis i estereotips. Què en sabem de les persones nouvingudes al nostre barri? Què coneixem de les seves cultures i costums? Com es sent una persona que arriba a un país nou? Aquestes són preguntes que també ens poden respondre veïns i veïnes que han marxat del nostre barri i viuen en un altre país, convertint-se, també, en immigrants allà on han arribat.

Tornar a començar en una nova llar és un canvi radical, que provoca sentiments i emocions compartides independentment del lloc d’origen. Aquesta és la realitat que pretén mostrar l’exposició d’enguany de la nostra Festa Major, una mostra de la multiculturalitat del barri.

Aportem un petit gra de sorra per aconseguir que ningú es senti “invisible” allà on visqui, un esforç que ha de realitzar la persona que arriba al nou país però també la societat que l’acull.

Al voltant de l’exposició s’organitzen també altres activitats paral·leles:

  • Projecció del documental “Blanc i negre”: 12 setembre 2016 @ 20:00 – 21:00

  • Xerrada La família del costat: 6 octubre 2016 @ 19:00 – 20:00

  • Xerrada Tanquem els Centre d’Internament d’Estrangers (CIEs): 22 setembre 2016 @ 19:00 – 20:00

  • Xerrada Regularització sense contracte: 30 setembre 2016 @ 19:00 – 20:00

  • Taller Obert “La Dona, teixint cultures” (pendent de confirmació, durant el mes d’octubre).