divendres, 16 d’octubre del 2015

TANQUEM ELS CIE davant l’Arxiu judicial per les morts d’El Tarajal - Ceuta

El 6 de febrer de 2014 serà sens dubte i per sempre un dels dies més tristos de la curta memòria democràtica de l'Estat espanyol. Aquell matí morien ofegades 15 persones a la frontera costanera d’El Tarajal. Les imatges de 16 Guàrdies Civils disparant bales de goma i gas lacrimogen contra persones indefenses al mig del mar, donaven la volta al món, en un dels pocs documents gràfics que ens il·lustren sobre el procediment dels cossos i forces de seguretat de l’Estat a la frontera sud.

Un any i mig després dels fets, la jutgessa María del Carmen Serván tanca el cercle de la impunitat sentenciant que “de las imágenes no se deduce ningún atisbo de un uso imprudente del material antidisturbio”, com si en l'imaginari racional hi cabés cap tipus d’ús prudent de material antidisturbis contra persones nedant al mig del mar.

El jutjat d’instrucció 6 de Ceuta justifica sense pal·liatius la mort de persones a la frontera com a conseqüència última de l'intent de creuar-les, negant a més tot dret dels familiars i el conjunt de la societat, a concloure una investigació rigorosa i un judici amb garanties, i és que “Los inmigrantes asumieron el riesgo de entrar ilegalmente en territorio español por el mar a nado, (...) haciendo caso omiso a las actuaciones disuasorias tanto de las fuerzas marroquíes como de la Guardia Civil”.

No podem més que exclamar la nostra ingènua estupefacció i immensa ràbia davant un nou despropòsit de les polítiques migratòries espanyoles i europees. No sabem quanta més mort i violacions de drets caben a l’"Espai de llibertat, seguretat i justícia europeu", però no ens quedarem de braços creuats davant episodis de barbàrie com el que es tanca avui d’una carpetada a la frontera sud de l’Estat espanyol.