dimecres, 24 de setembre del 2014

25 s. Presentació Tancarem el CIE de BCN

Aquesta és la nota de premsa de la presentació de Tancarem el CIE de Barcelona, que ha tingut lloc avui a les Cotxeres de Sants.

Nota premsa

“Tancarem el CIE” es proposa eliminar la “xacra” del Centre d’Internament per a Estrangers de Barcelona en el nou context nacional
 • Una vintena d’entitats i persones del món de la cultura escenifiquen el suport a la campanya en la roda de premsa de presentació.
 • La mobilització que culminarà en un acte míting el dia 17 d’octubre i una Encerclada al CIE el dia 18 d’octubre
 • Més de 80 entitats i gairebé 900 persones a títol individual ja s’han adherit almanifest tancaremelcie.cat

 “El país que volem no hi pot haver aquesta xacra”. Així de contundent ha estat Rita Marzoa, en representació d’Òmnium Cultural, en la roda de premsa que ha tingut lloc avui dia 25 de setembre a la Sala d’Actes de Cotxeres de Sants. Era una de les 20 entitats presents a la presentació de la campanya de mobilització ciutadana Tancaremelcie.cat, que pretén tancar el Centre d’Internament per a Persones Estrangeres (CIE) de Barcelona(situat a la Zona Franca) aprofitant el context d’una nova Catalunya.

Les impulsores de la campanya (entre elles entitats que treballen des de fa molt temps contra aquests centres, Tanquem els CIEs, Fundació Migrastudium i SOS Racisme Catalunya) s’han acompanyat avui també de persones del món de la cultura, com el cantant Gerard Quintana o l’actriu Carme Sansa, per amplificar la crida al suport a la mobilització, que culminarà els dies 17 d’octubre (19h míting piulada amb 100 veus contra el CIE a Cotxeres de Sants) i el 18 d’octubre (17h Encerclada al CIE de Zona Franca).

En una nova Catalunya, no hi ha lloc per als CIE 
Marzoa també ha estat contundent a l’hora de demanar el tancament del CIE i ha dit: “No podem esperar al 10 de novembre”. Ha afegit que Òmnium farà una cirda als 40.000 socis/sòcies perquè, a més de participar a la Via Catalana, també es sumin a la mobilització.

CIE igual a “vergonya” 
Una de les paraules més citades per definir l’existència del centre d’internament ha estat vergonya, repetida per l’actriu Carme Sansa i també per l’activista dels Drets humans, Arcadi Oliveres, membre del Procés Constituent, que ha afegit que en un CIE els interns tenen “menys garanties que en una presó”

Andrés G. Berrio, de Tanquem els CIEs, una de les plataformes impulsores de la campanya, ha recordat que es porten “molts anys denunciant situacions de tortura”, i que ja s’han vist tres morts al CIE de Barcelona. Per això, ha emfatitzat que “en un nou estat no hi volem racisme” i afegit que el CIE és “on es concentra en major grau el racisme institucional”.

Barcelona oberta pel turisme, tancada als no ciutadans 
El cantant Gerard Quintana s’ha referit les contradiccions d’una Barcelona (la del turisme, dels creuers), on hi ha un CIE. “Una ciutat que aspira a tant no pot tenir aquesta merda”, ha llançat. La Sylviane Dahan, de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), s’ha queixat també del fet que en una ciutat del turisme hi hagi persones que estan tancades al CIE. En canvi, ha recordat, “les persones han de tenir els mateixos drets, són ciutadans”.

Crida a les institucions 
Per aconseguir el tancament d’un espai com un CIE, les entitats impulsores “interpel•lem les institucions”, ha dit Alba Cuevas, de SOS Racisme Catalunya. “Estem a l’espera que l’alcalde ens convoqui”, ha recordat.

Mobilització transversal 
Més de 80 entitats i gairebé 900 persones a títol individual ja s’han adherit al manifest de Tancarem el CIE (tancaremelcie.cat). Com ha recordat Cuevas, es tracta d’una mobilització que requereix “un ampli ventall d’aliances”, ja que es tracta “d’un tema de model de país”. És per això que Òmnium cultural i també l’Assemblea Nacional Catalana s’han sumat a la convocatòria. L’encerclada al CIE, a més, és un acte sense precedents, que requerirà d’una gran quantitat de gent i suports.

Suports en video 
Tancarem el CIE ha engegat una campanya de suports de personalitats del món de la cultura, la política, la comunicació, a través de videos en els quals aquestes persones han fet pública una raó contra el CIE: Teresa Forcades, David Fernàndez, La Pegatina, Joan Herrera, FAVB, Miguel Pajares, UGT, CCOO, CGT. Vegeu-los aquí http://tancaremelcie.cat/?page_id=155

Per què Tancarem el CIE? 
Com indica el manifest de la campanya, les organitzacions impulsores no entenen ni accepten l’existència de llocs on es poden retenir, fins a dos mesos, persones que no han comès cap delicte, sinó tan sols una falta administrativa, i fer-ho amb menys garanties que en una presó. Un espai on es vulneren de forma sistemàtica els Drets Humans, un lloc on ningú va poder evitar que persones com ara el Jonathan, l’Idrissa, el Mohamed i l’Alik hi perdessin la vida o decidissin posar-hi fi.

El CIE és un espai totalment opac, al qual les organitzacions i institucions que vetllen pels Drets humans no poden accedir ni exercir cap control, on els abusos i les agressions per part dels policies a les persones retingudes són freqüents, i on no es garanteix el dret a la tutela judicial per tal de poder denunciar aquestes situacions.

Com es pot participar a la campanya?

1 Adherir-se al manifest 
 Adheriu-vos al manifest de la campanya al web tancaremelcie.cat, donant la vostra raó per tancar el CIE.

2 Difondre la campanya 
• Feu-vos seguidors/es de @tancaremelcie a Twitter.com/tancaremelcie
• Pitgeu “m’agrada” al Facebook de la campanya Facebook.com/tancaremelcie
• Inserteu el bànner de la campanya als vostres blocs / webs. Descarregueu-lo a http://tancaremelcie.cat/?page_id=158
• Demaneu-nos materials per difondre i us els farem arribar. Escriviu a info@tancaremelcie.cat o truqueu al 933570050.

Més informació: info@tancaremelcie.cat o truqueu al 933570050 / 636 248 621
tancaremelcie.cat