dimarts, 29 de juliol del 2014

#FronterasInvisibles 2014



Com l'estiu passat, el diumenge 3 d'agost Tanquem els CIE ha organitzat l'Homenatge a les persones mortes a causa de fronteres, visibles i invisibles, iniciativa impulsada per A desalambrar.
Enguany han col·laborat també L'Espacio del Inmigrante, Simbiosis Kolective i Ibrahima Seydi, que ha tingut lloc a la Platja de Bogatell, de 9 h del matí a 9 h del vespre.

Streaming de l'acció amb opinions de participants: 


Reportatge fotogràfic de Fotomovimiento (Pedro Mata):
 https://www.flickr.com/photos/acampadabcnfoto/sets/72157645732413447/#CIESNO

Notícia de la jornada a BTV:
http://www.btv.cat/btvnoticies/2014/08/03/activistes-de-tanquem-els-cie-denuncien-les-morts-a-les-fronteres-entre-paisos/


Programa de la jornada:

 - La Mediterrània és un cementiri. Acció de Tanquem els CIEs, simulant amb creus, cartells i altres símbols un cementiri on es veuen les cares de persones que han patit per entrar a l'Europa Fortalesa o bé han mort pel camí. (Instal·lació i informació, 9-21h). Vegeu l'acció de l'any passat.

 -  Taller de talla de fusta i escultura africana, amb l'Ibrahima Seydi (Sessions de 10h del matí a 21h, al costat de la instal·lació principal)

 - Confecció d'un estel gegant amb missatges: Barrilet guatemaltec*, amb Simbiosis Kolective (confecció 16-20:30h, volada de l'estel: 20:30-21h)

Esdeveniment a Facebook: https://www.facebook.com/events/260590784136901/

 + info sobre la acció coordinada FRONTERAS INVISIBLES, de A desalambrar: http://plataformaadesalambrar.wordpress.com/2014/07/07/3-de-agosto-fronteras-invisibles/ 
https://www.facebook.com/fronterasinvisibles
http://plataformaadesalambrar.wordpress.com/about/a-desalambrar-las-playas/

+ info de A desalambrar, col·lectiu que va iniciar aquesta acció coordinada: http://plataformaadesalambrar.wordpress.com/

Col·laboren en l'acció d'enguany:
Simbiosis Kolective
Espacio del inmigrante
Ibrahima Seydi


* Vols saber què és un  Barrilet guatemaltec? En aquest text t'ho expliquem:

ASPECTO HISTORICO: Existe una leyenda que a nuestros días aún persiste, la cual indica que hace muchísimos años, el día de los difuntos era invadida por espíritus malignos que perturbaban toda calma en el Campo Santo y en las viviendas de la población, principalmente en los hogares donde vivieron y convivieron; a raíz de esta manifestación abstracta, los pobladores de aquella época, con apego a su idiosincrasia, optaron por elevar en las alturas lienzos de papel, cumpliendo la función y como medio, alejar a los espíritus malignos y a su vez, alegrar la estadía a los seres queridos que ya partieron al viaje sin retorno y que finalmente sea un portavoz entre vivos y muertos; que por supuesto el lugar ideal para esta práctica fuese en el Cementerio de la localidad; de ahí deriva su origen. 
Hoy en día, los barriletes Gigantes que conservan sus raíces en Santiago Sacatepéquez, son elaborados con delicadeza, dedicación y esmero, para lo cual se conjuga una extensa mezcla de artesanía, colorido y tradición, en donde se pone de manifiesto un conjunto de costumbrismos, folklore y manifestaciones particulares del arte Guatemalteco.