dilluns, 6 de gener del 2014

#IdrissaNoOblidem

Avui fa 2 anys de la mort d’Idrissa Diallo al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona. Des de Tanquem els CIEs seguim recordant-lo i negant-nos a acceptar que la seva va ser una mort inevitable. L’Idrissa tenia 21 anys quan va morir, un llarg periple a les seves espatlles per poder abastar territori europeu des de Guinea Conakry i, com tants joves migrants, l’esperança de cercar un futur millor per a ell i la seva família. El 5 de desembre havia saltat la valla de Melilla i havia estat ràpidament interceptat per la policia, sent enviat al CIE Barcelona per poder efectuar la seva deportació.

Però l’Idrissa mai va sortir-ne. Una presumpta parada cardio-respiratòria no detectada a temps va acabar amb la seva vida aquella nit de Reis. Els seus companys de cel·la van declarar que el jove va estar patint hores i hores, intentant cridar l’atenció dels policies que feien torn aquell dia sense que aquests l’atenguessin degudament. Quan per fi van ser conscients de la gravetat de la situació ja va ser massa tard.


El seu cas, com tants d’altres, continua sent un túnel fosc d’irregularitats i interrogants. Encara avui no s’han esclarit els fets que van envoltar la mort de l’Idrissa i, per tant, les responsabilitats encara no han estat depurades. La jutgessa d’instrucció nº5 de Barcelona, que va dur el cas en aquell moment, no va permetre que organitzacions en defensa dels Drets Humans es personessin en el cas, tot i que posteriorment, en data 22 d’octubre de 2012, un auto de l’Audiència Provincial ho va autoritzar. Encara avui, però, restem a l’espera que es resolgui l’expedient.

La gravetat dels fets és encara major si tenim en compte que fa tot just un mes un altre intern, el ciutadà armeni Aramys Manukyan, va ser trobat mort a la cel·la d’aïllament del mateix CIE. Les versions dels companys del noi i de la policia, un cop més, no coincideixen i encara es resta a l’espera que el procés s’investigui.

Ja han mort tres persones des que s’obrís el CIE de la Zona Franca i la política del govern no ha pres cap mesura per vetllar per la salut, els drets i la dignitat dels interns.

Prou de morts als CIEs i als centres penitenciaris!

Prou morts per la llei d’estrangeria!

Tanquem els CIEs!


#IdrissaNoOblidem!