dilluns, 19 de desembre del 2011

Crònica de la jornada 18dbcn


Català

Èxit de la jornada reivindicativa pels drets de les persones migrants i el tancament dels CIE's

Barcelona, 19 de desembre. - En el dia d’acció  global contra el racisme i pels drets de les persones migrants,  refugiades i desplaçades s'han realitzat actes de protesta a un centenar  de ciutats d’arreu del món, entre elles  Barcelona. A l’Estat espanyol  s’han organitzat accions en nou ciutats en el marc de la campanya  estatal pel tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers, els  “Guantánamos” europeus, a la que donen suport gran quantitat  d'organitzacions pels drets humans i col·lectius d'immigrants.

A Barcelona la jornada s'ha iniciat a les dotze  del migdia a la plaça Universitat amb una performance escenificant “les  redades i detencions racistes (veritables caceres humanes)”, les  reclusions a Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), i les expulsions  en vols regulars de diferents companyies aèries. Tot seguit, s'ha  iniciat la manifestació sota el lema “Les persones migrants no som mercaderies d'usar i tirar”, que ha recorregut els carrers del centre de la ciutat. Durant el  recorregut s'ha fet una parada al Departament de Benestar i Família per  denunciar les recents pràctiques del govern de CiU que sota la falsa  acusació de frau han denegat ajuts socials a més de 5000 famílies en  situació precària. Els convocants denunciaven que “és el mercat el que  destrueix llocs de treball, retira PIRMIs, fa fora famílies de casa  seva, retalla i privatitza els serveis públics, paga els festins de la  banca amb els diners de tots, i expolia els països abocant-los a  l’emigració”.

A partir de les 16.30h, els manifestants s'han  dirigit al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca, conegut  per la polèmica mort d'un intern en aïllament fa poc més d'un any i les  denúncies per la situació d'amuntegament i les pèssimes condicions  sanitàries denunciades en vàries ocasions pel propi Sindicat de la  Policia Nacional (SUP). A la concentració, hi han participat més de tres  centes persones que sota el crit “Cap persona és il·legal. Tanquem els  Centres d'Internament” han denunciat els tractes inumans que reben les  persones que hi són preses pel sol fet de no tenir la situació  administrativa regularitzada. Finalment, s'han llegit cartes amb  testimonis de persones preses al CIE que varen ser deportades el dijous  passat, justament en la mateixa setmana que es celebra la Declaració  Universal dels Drets Humans i el Dia Mundial del Treballador Migrant.  Cal remarcar que en aquest cas es tracta d’ordres judicials  d’internament i expulsió contra persones que ostenten una clara situació  d’arrelament, amb més de quatre anys d’empadronament.

Les entitats i organitzacions  de la jornada reivindicativa del 18 de desembre a Catalunya són:  Moviment del 15-M, Campanya pel tancament dels CIEs, Papers i drets per a  tothom, Cornellà sense fronteres, AEDI, Colectivo 1 de marzo,  Edifici15o i Colectivo Maloka.
Castellano

Éxito de la jornada reivindicativa por los derechos de las personas migrantes y el cierre de los CIE'sBarcelona, ​​19 de diciembre. -  En el día de acción global contra el racismo y los derechos de las  personas migrantes, refugiadas y desplazadas, se realizaron actos de  protesta en un centenar de ciudades de todo el mundo, entre ellas  Barcelona. En  España se organizaron acciones en nueve ciudades en el marco de la  campaña estatal por el cierre de los Centros de Internamiento de  Extranjeros, los "Guantánamos" europeos, que apoyaron gran cantidad  de organizaciones por los derechos humanos y colectivos de inmigrantes.

En  Barcelona la jornada se inició a las doce del mediodía en la  plaza Universidad con una performance escenificando "las redadas y  detenciones racistas (verdaderos cacerías humanas)", las reclusiones en  Centros de Internamiento de Extranjeros (CIE), y las expulsiones en vuelos regulares de diferentes compañías aéreas. A  continuación, comenzó la manifestación bajo el lema "Las personas migrantes no somos  mercancías de usar y tirar" que atravesó el centro de la  ciudad. Durante  el recorrido se realizó una parada en el Departamento de Bienestar y  Familia para denunciar las recientes prácticas del gobierno de CiU que, bajo la falsa acusación de fraude, han denegado ayudas sociales a más de  5000 familias en situación precaria. Los  convocantes denunciaron que "es el mercado el que destruye puestos de  trabajo, retira PIRMIs, echa familias de su casa, recorta y privatiza los  servicios públicos, paga los festines de la banca con el dinero de  todos, y expolia a los países empujándolos a la emigración ".

A  partir de las 16.30h, los manifestantes se dirigieron al Centro de Internamiento de Extranjeros de la Zona Franca, conocido por la polémica  muerte de un interno en aislamiento hace poco más de un año y por la situación de  hacinamiento y las pésimas condiciones sanitarias denunciadas en varias ocasiones por el propio Sindicato de la Policía Nacional (SUP). En la concentración participaron más de trescientas personas que bajo el grito "Ninguna persona es ilegal. Cerremos  los Centros de Internamiento", denunciaron los tratos inhumanos que  reciben las personas que son arrestadas por el solo hecho de no tener la  situación administrativa regularizada. Finalmente,  se leyeron cartas con testimonios de personas presas en el CIE que fueron deportadas el jueves pasado, justamente en la misma semana que se  celebra la Declaración Universal de los Derechos Humanos y el Día Mundial  del Trabajador Migrante. Cabe  destacar que, en este caso, se trata de órdenes judiciales de  internamiento y expulsión contra personas que ostentan una clara situación de arraigo, con más de cuatro años de empadronamiento.

Las  entidades y organizaciones de la jornada reivindicativa del 18 de  diciembre en Cataluña son: Movimiento del 15-M, Campaña por el cierre de  los CIE, Papeles y derechos para todos, Cornellà sin fronteras, AEDI,  Colectivo 1 de marzo, Edifici15o y Colectivo Maloka .